Categorieën

Service

VIVD: Likeurtje voor de dorst

VIVD: Likeurtje voor de dorst
Nieuws

VIVD: Likeurtje voor de dorst

  • Redactie
  • 05-03-2017
  • Nieuws
VIVD: Likeurtje voor de dorst
VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Cora Vlug (Verenigde Staten), Geert van Mil (Canada), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag Marijke Bozzano vanuit Italië.

In de jaren dat ik nog in Nederland woonde, droomde ik er van om in Italië te wonen en buiten het rondreizen, in de keuken van alles te maken. Koken is één van mijn hobby's. En hier groeide zoveel in de natuur dat ik me behoorlijk kan uitleven, en dat deel ik met mijn dochter Simona. Ook zij geniet hiervan en komt dan ook vaak met nieuwe recepten om uit te proberen.

Zo groeit hier in de natuur Borraginen  ofwel komkommerkruid. Een plant met een mooie blauwe bloempjes die ze hier gebruiken. De blaadjes voor de vulling om ravioli van te maken, en zelfs de bloemetjes kan je eten, Simona was gaan zoeken om nog meer van te maken was en ze vond een heerlijk recept: Tagliatelle di borragine en pesto di borragine; een heel werk maar ik kan jullie verzekeren het was heerlijk. Zij had het bord ook mooi opgemaakt met bloempjes en al, als een masterchef!

Wij eten regelmatig met vrienden en familie, en dan wordt er ook vaak over eten en drinken gesproken en zo kwam Simona op het idee  nu er in deze tijd de bomen vol hangen met  manderijnen- sinaasappel -citroenen en om daar likeur  van te maken ook wel bekend van de citroenen limoncino! Dat leek mij ook wel een leuk idee. Ik had er wel eens jam van gemaakt maar nooit likeur,  dus de hele familie werd ingeschakeld.

Het fruit werd geplukt en gewassen  ( het moet onbespoten fruit zijn)en dan dun geschild. Alleen de schil is nodig en die gaat dan in de pure alcohol,  en de mandarijnen ook één week om er vervolgens suikerwater bij te doen. Dan wordt het geheel gefilterd en in flessen gedaan, de citroenen moeten 30 dagen in de alcohol en vervolgens hetzelfde met de mandarijnen. Zo heeft iedere vrucht een andere volgorde waardoor het best veel tijd in beslag neemt, maar het is zeker de moeite waard. Als alle flessen zijn gevuld is het een mooi kleurrijk geheel. Een hele bezigheid maar wel gezellig zo met z'n allen en ik weet zeker dat het genieten is, van de zomer als het warm is met een koud likeurtje uit eigen keuken!

En zo maak ik als Vlaardingse in den vreemde met mijn gezin een klein beetje mijn dromen waar...

Ciao,

Marijke