VIDV: Waar ik woon

22-01-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/TORONTO - Iedere week op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Marijke Bozzano (Italië) Cora Vlug (Verenigde Staten), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag met Geert van Mil (Canada).  

 

Hallo Vlaardingers

Toronto, de stad waar ik woon, is de grootste stad in Ontario, maar dat was niet altijd zo. Laat mij even verklaren: met Oudjaar herdenken wij altijd de doden en wie en wat is van ons weggegaan. Ik moest afgelopen Oudjaar even denken aan de oude metropool Toronto van het jaar 1998 die is weggegaan, dat is al 19 jaar geleden. De metropool Toronto was toen nog niet zo groot en was omgeven door 5 gemeentes: Etobicoke, Scarborough, York, East York en North York. En dat ging allemaal best tot iemand in de regering een briljant idee kreeg om alles bij elkaar te brengen onder één overkoepelend orgaan dat de naam "City of Toronto" kreeg.

Nu is daar natuurlijk heel wat voor te zeggen: de metropool ligt aan het Lake Ontario waar al het drinkwater vandaan komt en de riolering weer teruggaat en van alle vuiligheid weer gezuiverd is. Niet veel mensen waren er over eens om al die woonkernen bij elkaar te voegen: 75 % van de bevolking was er tegen. Maar de grote bazen gingen gewoon door omdat zij dachten dat er veel geld bespaard kon worden door zes zelfstandige stadhuizen onder één dak te brengen.

Natuurlijk werd het aantal ambtenaren verkleind zeg maar van 100 tot 50 en er waren nog wat andere bezuinigingen. Wij waren bijdehand genoeg om dat zelf uit te vinden. Nu, na 19 jaar (toch niet zo'n lange tijd) schijnt het nog steeds niet erg duidelijk te zijn wat al die voordelen waren.

Toronto heeft veel grote veranderingen meegemaakt tijdens zijn leven. Zoals we zeggen : kleine kinderen worden groot en af en toe moeten er nieuwe en grotere schoenen komen. Dus gaan wij een hele tijd terug en effe kijken hoe Toronto geboren is. De officiële geboorte datum is 1791 toen Etobicoke, York en Scarborough gesticht waren. Het land waarop die nederzettingen gevestigd waren was tamelijk vlak en erg vruchtbaar voor de boeren en dichtbij water (Lake Ontario). Ook handig om zo schepen met goederen van Europa binnen te brengen en te eigen productie te exporteren. Deze vroegere emigranten waren toch nog niet zo dom !

In 1793 was de stad van York gevestigd en in 1834 kreeg York de officiële naam Toronto met een totaal nummer inwoners van 9250 waarmee het de grootste stad in Canada was. Tot in 1876 werden veel gehuchten, buurtjes en dorpjes aan Toronto toegevoegd. De grootste uitbreiding kwam wel in 1879  met het toevoegen van het dorp Parkdale dat een oppervlakte had van 197 vierkante kilometer. De groei stopte in 1914 nadat meer dorpjes waren toegevoegd. Tijdens het laatste bevolkingsonderzoek in 2011 was er een bevolking van 2,5 miljoen inwoners op een gebied van 650 vierkante kilometer. En dit is geen kleinigheid, Was het allemaal goed gegaan? Velen vragen zich dit nog steeds af.

Alle kostenbesparingen die men verwacht had waren niet  allemaal uitgekomen. We zijn nu de vierde grootste stad in Noord Amerika en dat schijnt toch altijd veel geld te moeten kosten.

Een ander probleem waren de straatnamen van al die bij elkaar gevoegde gemeenschappen:  elke buurt en dorp heeft een Kerkweg, Hoogstraat, Binnenweg-Buitenweg, Kleinestraat-Grootestraat, Vogellaan-Dierenlaan enzovoorts. Je ziet wel waar dit heen gaat: Opeens had Toronto een stuk of acht  allerlei van dezelfde straatnamen en dit gaf een veel verwarring voor de postbode.

Met dit lesje in geschiedenis hebben wij weer wat geleerd en dat is altijd goed. Dus tot over vier weken maar weer en tot schrijfs van een 'Vlaardinger In Den Vreemde'.

Geert van Mil

 

Gerelateerd