VIDV: Pesto alla Genovese

17-09-2017 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Cora Vlug (Verenigde Staten), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag Marijke Bozzano vanuit Italië.

Het is weer mijn beurt om jullie een kijkje te geven in mijn keuken , als Vlaardingse in den vreemde. Want de keuken is in Italië wel een heel belangrijke plek in huis, waar je eigenlijk de hele dag doorbrengt. Ze zijn dan ook meestal groot, met de eettafel in het midden. Alles word ook met een etentje gevierd: verjaardagen, trouwdagen, doopfeest, maar ook als de olijvenoogst word binnen gehaald of de druivenoogst. En als je op een terrasje een drankje bestelt krijg je er altijd een bordje met lekkere hapjes bij. Alles staat altijd in het teken van lekker eten waar Italië dan ook beroemd om is.

Even op visite gaan bij elkaar dat kennen ze hier niet (wat ik soms best mis), mijn deurbel gaat dan ook nooit (nou wonen wij boven op een berg en daar komt niet snel iemand even langs), maar ook mensen die in de stad wonen doen dit niet. Wel als je een bekende of vriend of familie tegenkomt even een kopje koffie of drankje in een bar om even bij te praten, maar het echt samen zijn is toch altijd met een etentje.

En zo heeft iedere streek ook zijn specialiteiten, zoals pizza - pasta en de saus – wijn – olijfolie waar ze super trots op zijn. Mijn regio Liguria staat bekend om zijn pesto van basilico. Basilico de basis voor die heerlijke pesto. Wij hebben de plantjes in onze moestuin staan en als je er langs loopt of water geeft ruikt hij heerlijk. Van mei tot oktober, want als de nachten te koud worden overleeft hij het niet . Zolang je in de zomer hem goed water geeft en als de bloemetjes er aan komen er afhaalt , eet je de hele zomer verse pesto uit eigen tuin. Of de blaadjes door een salade, wat een frisse smaak geeft: ja, het echte zomergevoel!

Maar de herfst is al in zicht ,de scholen zijn gisteren weer begonnen en sommige bomen beginnen te verkleuren, ook al is de tempratuur nog heerlijk. Ook de herfst geeft ons echter zijn mooie momenten met zijn groenten, paddenstoelen en vruchten voor weer heerlijke gerechten.

Ciao,
Marijke

De specialiteit pesto alla Genovese, voor 4 personen
500 gr troffie (een verse pasta) of spaghetti
1 potje Pesto (liefst vers gemaak )
2 ons sperzieboontjes
4 middelgrote aardappels
1 kopje geraspte Parmezaanse kaas en of peccorino
1 klein scheutje olijfolie

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes, haal de boontjes af .
Breng een grote pan water met zout aan de kook met de aardappelen en boontjes
En na 3 min koken ook de pasta / spaghetti er bij kook het geheel tot de pasta gaar is
Afgieten en dan direct de pesto en een beetje olijfolie er bij en schep alles door
elkaar
Warm serveren met de geraspte kaas en buon appetito !

Gerelateerd