VIDV: Olijvenooogst

15-10-2017 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Cora Vlug (Verenigde Staten),  Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag  Marijke Bozzano vanuit Italië.

Wij wonen boven het dorpje Caramagna Soprana  waar een onverhard pad naar boven de berg oploopt. Althans, voor mij als Vlaardingse is het een berg ,maar voor een Italiaan een ‘collina oftewel heuvel.  Omhoog kom je langs verschillende vrijstaande huizen en ieder huis heeft zijn eigen kleur wat heel vrolijk staat ,dat is echt de sfeer van Liguria. Wij wonen  helemaal boven op de berg  tussen de olijfbomen dus heerlijk rustig .

Alleen in deze tijd van het jaar niet; na een lange warme zomer is het tijd om de olijvenoogst binnen te halen. De mannen met hun Ape (een driewielbrommer met laadbak die je overal ziet rijden, heel handig vooral in kleine straatjes) rijden tussen de bomen om de netten rond te brengen om die later onder de bomen te hangen zodat geen olijf verloren gaat .

Ik ben ook druk want voor de olijven te rijp worden, pluk ik een grote mand vol en zoek de mooiste uit om ze goed te wassen en drogen . Dan maak ik de salamoia (zoutgekruid water ): ik kook het water met zout en verse kruiden uit de moestuin. Als het gekruide water is afgekoeld vul ik de potten met olijven en gekruid water om ze zo veertig dagen te laten rusten want dan moet de salamoia  ververst worden. En zo hebben we voor het komende jaar voor ons hele gezin een lekker voorraadje .

De heuvel begint er erg kleurrijk uit te zien met al die netten onder de bomen en je hoort het vrolijke geklets van iedereen die er bezig is. Het is ook een spannende tijd , want hoeveel olie zullen we dit jaar hebben ? Zo te zien is het een goed jaar .

Voor het plukken word er eerst een afspraak bij de pers gemaakt , want zodra de olijven zijn geplukt moeten ze binnen 24 uur naar de pers om zo de beste olie te krijgen. Dan kan het plukken beginnen en heel de familie helpt  mee. Het is  hard werken maar zeker de moeite waard ,en als alle kisten zijn gevuld  gaan we met z’n allen aan tafel voor het  feestmaal en om te proosten op de goede oogst.

Maar er is nog genoeg werk te doen dus na het eten weer aan de slag. De olijven moeten nog door een apparaat genaamd Chittara om de blaadjes en takken van de olijven te verwijderen en dan op weg naar de pers…

De olijfbomen worden ook gelijk gesnoeid: kleine takjes worden verbrand tussen de bomen om zo de olijfmot op afstand te houden, en de grote takken worden netjes op maat gezaagd voor de houtkachel.

Zo word alles gebruikt, want zelfs de pitten die uit de olijven komen gaan naar de pizzeria voor in de pizzaoven. Het is dan ook niet gek dat de mensen hier de olijfbomen koesteren want zij geven ons zo veel ! In de Italiaanse keuken staat dan ook altijd een fles Olio Extra Vergine !! de basis voor een heerlijk gerecht . 

Ciao ! 

Marijke

Gerelateerd