Categorieën

Service

VIDV: Ik maak me zorgen

VIDV: Ik maak me zorgen
Nieuws

VIDV: Ik maak me zorgen

  • Geert van Mil
  • 27-11-2016
  • Nieuws
VIDV: Ik maak me zorgen
VLAARDINGEN - Iedere week op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Marijke Bozzano (Italië) Cora Vlug (Verenigde Staten), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag met Geert van Mil (Canada). 

Einde van de maand weer en mijn beurt om iets te typen. Ik probeer altijd een idee te vinden dat belangrijk is voor Canada, de Verenigde Staten, Europa of waar ook ergens in de wereld. Mijn onderwerp deze keer is van veel invloed voor ons in Canada en beslist voor de rest van de hele wereld. Veel mensen kunnen dit wel raden : De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Canada en andere landen hebben dit al een heel jaar gevolgd en wat een roller-coaster-trip is het geweest ! Nu heb ik nog steeds een Nederlands paspoort dus ik kan niet stemmen in Canada of in de USA. Ik had er niets over te zeggen maar ik heb wel mijn eigen mening erover maar dat is niet belangrijk hier.

Na een heel jaar vechten en elkaar aan te vallen kwam het uit eindelijk tot twee personen in de finale: Hillary Clinton en Donald Trump, en geen van beiden zijn erg populair; je zou denken met een inwoneraantal van 320 miljoen mensen in de USA, konden er toch wel een paar goede kandidaten zijn die deze baan willen en kunnen doen. Waar zijn al de jonge knullen en meisjes die zeggen: Als ik groot ben wil ik president van Amerika worden. Het zal wel niet zo aantrekkelijk meer zijn tegenwoordig om zo'n baantje te hebben.

Zo dus nu hebben wij Donald Trump, en hoe dat gekomen is, is mij nog steeds een raadsel ! Over het algemeen was dit niet verwacht. Niet dat Clinton een betere keuze zou zijn, maar wij zien wel tijdens de volgende 4 jaar. Wat dit allemaal tot invloed heeft voor Canada zullen wij even in de tegenwoordige tijd en in de toekomst plaatsen. Donald Trump heeft geen ervaring in politiek, was altijd een zakenman,70 jaar oud,3 keer getrouwd en heeft 5 kinderen. Zijn vermogen staat nu op 3,7 miljard US dollars, een lekker spaarpotje vol. Hij begon zijn zakenleven in het kantoor van zijn vader en ze hebben 5 jaar samen gewerkt in Manhattan, New York.

Heel zijn leven is hij druk geweest met bouwen, verbouwen restaureren ,kopen en verkopen van commerciële, industriële en particuliere gebouwen en ook veel hotels en andere gebouwen. Zo zie je maar : een goed voorbeeld van de 'American Dream'. Of dat nu allemaal eerlijk gegaan is, is een goede vraag maar niemand heeft ooit gezegd dat rijkdom op een eerlijke manier te verkrijgen is. Ook waren er geruchten dat schenkingen voor zijn campagne in zijn eigen zaken en broekzak terecht zijn gekomen. Maar ja geruchten en vuiligheid over zo'n persoon komen erg makkelijk, de kranten staan er vol van, het nieuws op de TV ,de radio en de internet gaat dag en nacht gewoon door. Al is de meerderheid het  er niet mee eens en zijn mensen ongerust voor de toekomst, zoals wij hier zeggen: "What the hell went wrong".

Zo wat betekent dit voor ons in Canada ? blijft nog steeds een goede vraag. De meerderheid van onze bevolking denkt dat Trump is slecht voor Canada. Dit is ongeveer 70 % van onze kiezers. Hillary Clinton deed niet veel beter : 45 % was tegen haar.

Wat niet zo goed is : Hij zal niet graag met ons en de rest van de wereld samen werken over luchtvervuiling en climate-control. Hij schijnt het met veel bewijzen van de oorzaken van opwarming van de aarde niet eens te zijn en zegt dat de Chinezen dit uitgevonden hebben.

Canada, Europa, Azië, Afrika en Zuid Amerika werken hard om dit probleem te verminderen, (even denken aan onze kinderen, het is voor hun toekomst.) De hele wereld moet samenwerken, zo goed als mogelijk is, anders komt er niks van terecht!

Wat wel goed is van Trump: Hij is een voorstander van de beroemde of beruchte "Keystone XL pijplijn"(ligt eraan wie je het vraagt). Het gaat hier om een 2000 km lange pijplijn die olie moet gaan brengen van Alberta naar de raffinaderijen aan de Gulf Coast van de Verenigde Staten dat van daaruit met tankers overal ter wereld vervoerd kan worden en dat is dus goed voor ons ,maar dat heeft veel verzet van de milieuactivisten gekregen.

Canada produceert ong. 4 miljoen vaten olie per dag en dat moet toch ergens naar toe ? Als zakenman ziet Trump daar natuurlijk weer veel in om dollars bij elkaar te schrapen.

Nog een belangrijke vraag is: wat voor een invloed gaat dit in Europa hebben? De belangrijkste persoon is natuurlijk Angela Merkel in Duitsland. Donderdag 17november was de laatste dramatische en emotionele ontmoeting tussen Obama en Merkel. Toen zij elkaar voor de eerste keer ontmoeten in 2009 waren er persoonlijke en politieke  misverstanden maar sindsdien hebben zij geleerd om goed met elkaar te kunnen werken. Angela Merkel schijnt wel vooruit te kijken naar de kans om met Trump te werken. Trump's "foreign policy proposals" waren dikwijls onbegrijpelijk en tegenstrijdig, vooral als het gaat over Rusland, Syrië en het Midden Oosten en ik geloof wel dat veel Europese leiders er veel zorgen over hebben.

Zo hier heb je het, niemand is veel wijzer geworden, en ik zeker niet.

Ik blijf maar kijken naar het nieuws op de TV en luister naar radio en kijk in de krant, dan leer ik elke dag iets nieuws, soms goed, soms heel goed, soms niet zo goed en ook wel eens erg slecht.

Wij hopen maar op het beste!

Tot over 4 weken en tot schrijfs.

Geert van Mil.