Categorieën

Service

VIDV: Holland, Flowering the World

VIDV: Holland, Flowering the World
Nieuws

VIDV: Holland, Flowering the World

  • Cora Vlug
  • 09-04-2017
  • Nieuws
VIDV: Holland, Flowering the World
VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Wilma Hollander (Griekenland), Geert van Mil (Canada), Marijke Bozzano (Italië) en vandaag Cora Vlug (Verenigde Staten).

De Philadelphia Flower Show is het grootste en langst lopende tuinbouwevenement in de USA. In dit jaarlijks terugkerend evenement worden prachtige bloemen- en plantentuinen tentoon gesteld. Ontworpen door ’s werelds beste landschap- en tuinontwerpers. De eerste Philadelphia Bloemen Tentoonstelling vond plaats in het jaar 1829.

Ik houd van bloemen, maar ben geen fan van bloemenshows. Ik moet ook met schaamrood op de wangen eerlijk bekennen dat ik nog nooit in de Keukenhof ben geweest. Tot nu toe ook nooit behoefte gehad om naar de Philadelphia Flower Show te gaan. Maar wanneer je bijna 17 jaar in de USA woont en je hoort dat de Philly Flower Show als thema heeft  ‘Holland, Flowering the World’, tja, dan kom je er eigenlijk niet onderuit.

Samen met (m’n Belgische vriendin) Ann stond ik dus ’s morgens om 9 uur op het station. Op zich al een belevenis, want ik heb hier nog nooit in de trein gezeten. Treinkaartje kopen bij een mevrouw achter een ouderwets loket. Doylestown heeft maar een klein stationnetje en het hele perron stond al vol met grijsharige gezellig kletsende vrouwen en een enkele man. Zo te zien gingen we allemaal naar de Flowershow. Treinen zijn een stuk lomper dan in Nederland. Ze zien er ouderwets uit, maar comfortabel en gemakkelijk om naar Philadelphia te reizen. Ik voelde me alsof ik op schoolreisje ging. Treinkaartje moet je vast klemmen in een daarvoor speciaal bestemd klemmetje aan de bovenkant van de rugleuning van de stoel voor je. Dit kaartje blijft daar de hele rit, zodat de conducteur geen oponthoud ondervindt vanwege passagiers die niet meer weten waar ze hun kaartje hebben gelaten. Na een uur staan we in de hal van het Pennsylvania Convention Center.

We worden verwelkomd door een overweldigende bloemengeur en enorm kleurentapijt van 33.000 tulpen. Daar tussen verrijst een typisch Amsterdamse grachtenbrug, inclusief fietsen, bloemenmandjes, lantarenpalen en bloembakken. Dit alles nog eens extra versierd met 6.000 bloemen. De brug is ook daadwerkelijk gebouwd over een ‘Amsterdamse Gracht’ met daarin prachtige waterplanten en hier en daar een oud, oranje fietswiel. Ieder kwartier is er een korte lichtshow met wat Hollandse carnavalskrakers of een smartlap, als muzikale omlijsting. Schitterend. Het Wilhelmus had zeker niet misstaan hier. We lopen naar de Ecodome. Een 325m2 grote iglotent. In deze tent laat men weer eens zien waar de Nederlanders goed in zijn. Het belicht Nederlands lange termijn inzet voor groene technologie. Gasten kunnen hier de verschillende nieuwe technologieën aanschouwen. Van zonne-energie, windenergie, regenwater verzamelen, carbon dioxide absorberende bestrating, tot aan groene geluidswallen. Natuurlijk ontbreken de grote gele klompen niet voor een toeristisch kiekje. Meer dan 180 kooplieden prijzen hun waar aan op de Marktplaats. Een beergarden, Hollandse souvenirs en hier en daar een ‘Hollandse Meester’. Tuinen variërend van elk sprietje op de juiste plaats tot aan een complete onkruidtuin. Nee, geen wietplantjes. Een tunnel van orchideeën. Fietsen staan en hangen overal, in verschillende kleuren. Zelfs prachtige beeldhouwwerken zijn er van gecreëerd. Een groot display over het Amsterdamse Witte Fietsenplan uit de jaren zeventig. Vele bloemstukken, waarvan een deel duidelijk was geïnspireerd door onze Philips gloeilampen. Delfts Blauw ontbrak natuurlijk ook niet. Schilderijen van Amsterdamse grachten en Hollands landschap ‘geschilderd’ met geperste planten en bloemen. Van Vermeer tot van Gogh tot Mondriaan. Molens, karakteristieke geveltjes, balkonnetjes met bloembakken, versierde stoep bij de voordeur van een rijtjeshuis, het was er allemaal. Om een indruk te krijgen van al dit moois kiun je terecht op youtube

 Natuurlijk moesten we ook een Nederlands hapje uitproberen. Met wat twijfel bestelde Ann en ik allebei een kroket. Het was lekker, maar absoluut geen kroket. Allereerst werd het opgewarmd in een magnetron. Dat is natuurlijk al helemaal fout. Kroket was een bal, dat is het tweede foutje. De vulling was een soort rijst, foutje nummertje 3. In het midden zat dan eindelijk een klein beetje sliertjesvlees. We hadden beter moeten weten, maar ach we hadden trek dus was het best lekker, maar duidelijk geen kroket.

Nederland presenteerde met trots een nieuwe tulp tijdens deze bloemen tentoonstelling. Als speciaal gebaar naar de stad Philadelphia kreeg de kersverse tulp de naam PhillyBella. Het was weer een gezellige dag op deze 188ste Philadelphia Flower Show. Ann en ik zijn helemaal klaar voor de lente.