VIDV: Het huis van de clown

30-04-2017 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN – Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Cora Vlug (Verenigde Staten), Geert van Mil (Canada), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag Marijke Bozzano vanuit Italië.

Het is weer mijn beurt om iets te vertellen en deze keer over een hele bijzondere clown die ook zijn thuis hier in Imperia vond, en wel een heel mooi thuis! Het gaat over clown Grock. Hij werd geboren op 10 januari 1880 in Zwitserland en op zijn 6e jaar bracht zijn moeder hem naar het circus waar hij zo van onder de indruk was dat hij dit niet kon vergeten.

Het jaar dat hij zijn school had afgemaakt  kwam hij het circus Martinelli tegen. Dat was wat hij wilde dus stapte hij er op af en vroeg of er werk voor hem was. En zo begon hij als kaartverkoper. Hij vond het geweldig het circusleven en op een dag viel er één van de twee clowns weg en er moest snel iemand die plek opvullen. Hij had natuurlijk totaal geen ervaring maar ze hadden geen keus.De naam van de vorige clown was Brock, en zo werd zijn naam Grock.

Zij kregen zo veel succes, want het bleek dat hij hier echt geschikt voor was. Hij sprak vele talen en bespeelde diverse muziekinstrumenten en door de jaren heen werden zijn optredens  zo bijzonder dat hij ook in theaters werd gevraagd , waar hij uiteindelijk ging optreden. Hij reisde de hele wereld rond en werd ook wel de koning van de clowns genoemd. In Italië  kwam hij bij zijn optredens de Italiaanse  Ines tegen, waar hij later mee trouwde en samen kregen zij een dochter, Bianca .

Ines kwam uit Piemonte maar zomers bracht zij veel tijd door in Imperia, waar zij in 1924  uiteindelijk een stuk grond op de heuvel kochten waar hij een Villa wilde bouwen. Een villa met een prachtige tuin met hele bijzondere bouwwerken compleet met grote vijver en dat alles in het teken van het Circus ! De bouw duurde 6 jaar  en het werd Villa Grock genoemd.

In de jaren dat zij daar woonde kregen ze bezoek van bekende artiesten waar onder  Charlie Chaplin. De jaren gingen voorbij en uiteindelijk stierf hij in 1959. Voor zijn vrouw Ines werd het onderhoud van de grote villa met alles erop en eraan steeds zwaarder en ze begon het te verwaarlozen. Hun dochter Bianca was inmiddels getrouwd en woonde in Amerika. Tot ook Ines kwam te overlijden in 1974 , en de villa te koop werd gezet. Een ondernemer kocht het en wilde er een hotel van maken maar na jaren verbouwen (en helaas werden er heel veel kostbare stukken gesloopt) zagen ze het niet meer zitten en zetten het weer te koop. In 2002 kocht de regio van Imperia het op; zij begrepen dat dit toch wel een heel bijzondere plek was wat niet verloren mocht gaan.

Er begon weer een renovatie van de villa Grock en in 2006 werd het geopend voor het publiek. Er zijn nu speelzalen voor groot en klein met echte circusspelen  ,een filmzaal waar je de originele  zwart-wit films van optredens  van clown Grock kan beleven en zalen waar heel veel foto’s hangen waardoor je een mooi beeld krijgt van zijn leven met vrienden en familie. Het heeft drie verdiepingen en op de laatste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad Imperia en de zee. In één woord een droomplek en een herinnering  aan deze bijzondere man die zoveel plezier gaf aan groot en klein en die zijn droom zeker heeft waar gemaakt . De tuin word op dit moment gerenoveerd en als het goed is, is alles rond augustus klaar. Ik hoop dat het veel bezoekers krijgt want het is de moeite waard. Deze plek hier in Imperia mag zeker niet verloren gaan.

Tot de volgende keer !

Ciao,

Marijke

Gerelateerd