VIDV: Het dorp met de beschilderde deuren

04-02-2018 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Wilma Hollander (Griekenland), Cora Vlug (Verenigde Staten), Marijke Persijn (België) en vandaag Marijke Bozzano (Italië)

Als je hier in Liguria langs de kust rijd zie je tegen de bergen allemaal dorpjes liggen en soms lijken ze er tegen aan geplakt. Ik vraag me dan ook altijd af hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om ze daar te bouwen en vind het leuk om er een kijkje te nemen. In ieder dorp vind je wel een verhaal en zo ook in een dorpje genaamd “Valloria” wat betekent “Valle dell Oro”ofwel Gouden Vallei, door de kleur van de goudgele olijfolie daar. Het dorp is omringd door honderden olijfbomen en dat is ook de grootste bron van inkomsten.

In de jaren 60 was er een inwoner die in de periode dat er niet veel werk was zijn voordeur ging schilderen. Niet gewoon een kleur maar als een schilderij om zo de rustige periode door te komen. De medebewoners vonden dat zo’n leuk idee dat er nog een paar deuren werden geschilderd; het gaf het dorp gelijk een vrolijker aangezicht. En zij bedachten: Als we ieder jaar in de zomer een dorpsfeest geven en ter gelegenheid die dag een deur door een artiest laten schilderen trekken we zo meer mensen aan om naar het feest te komen, en zo hebben we weer een nieuwe bron van inkomsten.

En nu ruim 55 jaar later zijn er 151 geschilderde deuren van huizen en schuren, en het wordt nu genoemd het dorp met de beschilderde deuren. Het wordt veel bezocht door toeristen. Als je bij het dorp aankomt zie je gelijk het eerste huis met een prachtige geschilderde muur waar een afbeelding van de olijvenoogst die binnen word gehaald. Dan heb je het dorpsplein met een kerk, een bar, een buurtwinkel en restorante waar je heerlijk kan eten en daarachter is een labyrint van smalle straatjes waar je uren door kan wandelen om alle deuren te bewonderen.

Het dorpsfeest wordt nog ieder jaar in het eerste weekend van de maand juli en augustus gehouden en er word nog steeds op die dagen een nieuw schilderstuk gemaakt. Op het dorpsplein worden gerechten uit deze streek bereid en er staan dan lange tafels waar iedereen aan kan eten. Later op de avond wordt er muziek gemaakt en gedanst. Ze noemen het dan ook “A Valloria fai baldoria” : in Valloria maak je pret/feest.

Vorig jaar zomer heeft een vriend van ons Roberto Palma in dit dorp het eerste “cena in bianco” (een diner in het wit) georganiseerd, en ook wij waren van de partij. Iedereen kreeg een tafel aangewezen die je zelf moest dekken: zo mooi mogelijk alles in het wit. Je eigen eten maakte je thuis klaar en bracht je er mee. Wij hadden in die periode vrienden uit Nederland die hier op bezoek waren en zij waren net getrouwd dus een mooie gelegenheid om hen deze avond aan te bieden.

Het was een plaatje al die mooie witte tafels gedekt en de mensen feestelijk in het wit gekleed. Een waar succes en er was ook een beeldend kunstenares die voor de gelegenheid een tekening maakte. Deze zomer komt er een vervolg waarvan de voorbereidingen al van start zijn gegaan om het nog feestelijker te maken. En zo is een dorpje door een bewoner die zijn deur beschilderde wel een heel bekend dorp geworden !

Tot de volgende maand !

Ciao

MarijkeGerelateerd