VIDV: Einde van de zomer

04-09-2016 Nieuws Geert van Mil

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Marijke Bozzano (Italië) Cora Vlug (Verenigde Staten), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag met Geert van Mil (Canada).

Zoals ik zeg: einde van de zomer van 2016. En wat een zomer is het geweest. In augustus vertelde ik over het weer, klimaat, global warming  enz. In mei en juni hebben we gepraat over hittegolven en grote bosbranden die minstens een maand duurden en alles verbrandden wat de vlammen tegenkwamen : bomen, steden, dorpen, fabrieken en olie boor installaties enz. niets was er veilig. Ook in juli ging dat maar gewoon door. 

Wij weten allemaal  de voor- en nadelen van global warming. Al die hittegolven is fijn voor iemand als ik die niet meer uit bed hoeft te komen om naar mijn werk te gaan. Ik denk nog dikwijls aan die mensen die buiten werken: de wegenaanleg werkers, de bouwvakarbeiders en natuurlijk de boeren en landarbeiders, tuin- en plantsoenenwerkers. Wij hebben een spreekwoord hier ‘been there-done that’ (ben er geweest en heb dat gedaan), ik weet er dus alles van. 

Gelukkig was het meeste van ons werk  (in de bouwvakken)  binnen in de gebouwen, met een dak boven mijn hoofd waren wij in ieder geval in de schaduw. 35 Jaar heb ik dat gedaan in goede en slechte tijden, 18 jaar voor een grote zaak in centrale verwarming en airco gewerkt. Tot 1989-1990, toen de economie zo slecht was en de zaak de ‘deuren ging sluiten’. Wij waren allemaal werkloos. En geen enkel bedrijf had nieuwe mensen nodig en in de tussentijd  waren wij allemaal 45 jaar oud of meer, dus niet zo jong meer maar wij waren goede vakmensen. Dus gingen wij ons eigen werk opzoeken en karweitjes aannemen. Zo nu zijn wij onze eigen baas, en dat ging ook meestal goed en soms niet zo goed maar in het algemeen wisten wij ons best te redden. 

Neem het goede en kwaade en alles komt best voor elkaar tegen het einde. Af en toe toch wel goed geld verdiend en hier en daar geïnvesteerd voor de ouwe dag. Zo eindelijk kwam de dag dat ik 65 was en met pensioen ging en direkt gestopt met werken want ik was het vreselijk zat, ik had er genoeg van. Altijd hard werken maar heb er nooit geen spijt van gehad. 

Nu ben ik waar ik begonnen was : het jaar 2016. Ons leven is goed. Ons huis is betaald en een goeie auto voor de deur en die is ook betaald en geld op de bank. Heerlijke tijd om in de groente- en bloementuin te werken als ik dat wil, klussies doen rond ons huis als ik dat wil en als ik het niet wil dan doe ik het niet. Ik hoeft mij nergens geen zorgen over te maken, wij gaan ergens heen of blijven thuis, alles gaat goed. 

Over een paar weken gaan wij weer een reisje maken. Deze keer niet naar Vlaardingen maar naar Seattle in het noord-westen van de USA waar onze oudste dochter en haar man en kinderen wonen. Wij vliegen vijf  uur naar Vancouver waar onze dochter ons komt ophalen en we gaan een paar dagen rond kijken in Vancouver ( heb ik altijd wel eens willen doen). Dit is onze beste kans om iets meer van Canada te zien dan Ontario. En vandaar is het 2 uur in de wagen naar Seattle Washington USA, heerlijk om dat ook eens te zien, wij zijn er nog nooit geweest. 

Seattle is een hele mooie stad in de Pacific Noordwest met duizenden hectaren parkland. Daar zijn de hoofdkantoren van grote tech industries zoals : Microsoft en Amazon. Het klimaat is wel iets als in het westen van Nederland : Een zeeklimaat bij de Pacific Oceaan. Dus dikwijls regen. De heetste maand is Juli met een gemiddelde temperatuur van 18 - 20 C, soms net warm genoeg om naar een van de vele stranden te gaan. De koudste is Januari met gemiddeld 5 C. met af en toe sneeuw. De natste is December met gem. 150 mm regen. Nu praat ik over dingen waar ik niet veel van weet, Dat ga ik wel even uitzoeken als ik daar ben. 

Mischien wel een goed ideetje voor de maand Oktober. Zeker leuk om de kleinkinderen weer te zien. Voor de terugreis vliegen wij van Seattle naar Toronto. Zo al met al weer een fijne zomer geweest hier in Oshawa. Het zal nu niet lang duren tot alles weer wordt ingepakt voor de winter,de laatste groenten uit de tuin,gras nog een keer maaien voordat de sneeuw valt. Dan is het weer tijd voor onze winterslaap. 

Hier is weer een kijkje in het leven van een Nederlandse emigrant als ‘Vlaardinger In Den Vreemde’. Tot over 4 weken en tot schrijfs maar weer. 

Geert van Mil

Gerelateerd