VIDV: December in Pilion

03-12-2017 Nieuws Wilma Hollander

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vier Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag met Wilma Hollander (Griekenland).

Het kan je dus zelfs in Kato Gatzea zomaar overkomen: de sigarettenkiosk binnenstappen en recht in de loop van een geweer kijken. Een enkelloops was het, dat zag ik meteen, maar die enkele loop wees gelukkig ook meteen de andere kant op. Nee, u hoeft niet te schrikken: het was geen overval, niemand raakte gewond en mijn hart begon er zelfs niet sneller van te kloppen. Het is jachtseizoen hier in Pilion, wat betekent dat de aanblik van mannen met geweren me niet in paniek doet raken, zelfs niet als ze zich met dat geweer in een winkel bevinden. Hoe bijzonder dat eigenlijk is, besefte ik pas toen ik weer thuis was. Het betekent dat ik me hier heel veilig voel. Zo veilig dat ik niet verblik of verbloos van de aanwezigheid van een wapen op hooguit anderhalve meter afstand. Zo veilig dat ik niet meteen wegduik omdat ik meteen aan een aanslag of overval denk. En ja, ik weet maar al te goed hoe bevoorrecht ik ben dat ik zonder enige angst te ervaren een ruimte kan binnenstappen waar onverwachts een wapen aanwezig is. Zo heel vaak gebeurt dat nou ook weer niet, laat ik dat vooropstellen, maar het zegt wel veel over hoe wij hier leven.

Het geweerincident was echt het spannendste wat ik de afgelopen tijd heb meegemaakt. De aanloop naar de feestdagen is niet te vergelijken met hoe wij het in Nederland gewend waren. November staat helemaal in het teken van de olijvenoogst, Sinterklaas kennen ze hier niet en hoewel kerst de laatste jaren uitbundiger gevierd wordt dan vroeger, blijft het paasfeest voor de Grieken toch het belangrijkste feest van het jaar. Wat niet wegneemt dat iedereen heel blij is met kerst, want het levert wel vrije dagen en voor de kinderen vakantie op. Pakjes ook, alleen worden die niet met de kerst, maar op oudejaarsavond uitgedeeld. Door Agios Vassilis, het Griekse equivalent van de kerstman. Grieken zijn ook gek op lichtjes. De mooiste huis- en straatversieringen zie je in deze tijd tevoorschijn komen. Nou ja, in de 'grote stad' dan. Hier in ons dorp is niemand zo te zien nog met kerst bezig. Alleen wij. Manlief had besloten dat onze oude kerstverlichting aan vervanging toe was. Dus kocht hij een nieuw snoer, maar om dat te kunnen ophangen moest het oude eerst weggehaald worden. Geheel in Griekse stijl laten wij die verlichting namelijk het hele jaar door hangen. Flikkerende lampjes zijn niet alleen leuk met kerst. Die kun je ook heel goed gebruiken tijdens een zomerfeest, toch?

Afijn, de oude lampjes werden verplaatst naar de coniferenboog, die de afscheiding vormt tussen ons tuinpad en het terras. En omdat ze toch hingen, hebben we ze gelijk maar laten branden, ook al was het nog geen 1 december, de 'officiële' datum waarop de kerstfestiviteiten beginnen. Twee avonden knipperden onze lichtjes in de coniferenboog. Toen hielden ze ermee op. Ze waren dus echt aan vervanging toe, daar had manlief helemaal gelijk in. Of misschien kwam het wel omdat het nog geen 1 december was, wie zal het zeggen. In ieder geval heeft manlief het oude snoer nu definitief naar de vuilnisbak verwezen, en is hij vandaag in Volos nog een nieuw snoer gaan halen, omdat ik die lichtjes in de boog zo leuk vond. Het andere nieuwe snoer, langs de overkapping, hangt nog niet, waarom weet ik niet precies, maar dat heeft vast te maken met al die andere dingen waar manlief mee bezig is. Het komt vast goed, daar heb ik alle vertrouwen in. De versiering binnenshuis is mijn pakkie-an, en dat zal nog wel even op zich laten wachten. Ik ben nog aan het uitrusten van mijn vakantie in Lake Kerkini. Mocht u geïnteresseerd zijn in mijn avonturen aldaar, dan kunt u daarover lezen – en de foto's bekijken – in de column Lake Kerkini op mijn website www.wilmahollander.nl . Bovendien heb ik er als geboren Hollandse nog steeds een beetje moeite mee om het huis al vóór 5 december in kerstsferen te brengen. Dat doe je nu eenmaal niet als Sinterklaas nog in het land is, ook al slaan we het vieren van zijn verjaardag al heel wat jaren over. Maar misschien maken we er dit jaar toch een klein feestje van, want deze week arriveerde er een grote doos met allerlei Sint-lekkernijen. Genoeg om er een gezellig avondje van te brouwen. Meer dan genoeg zelfs. Als we dat allemaal met zijn tweetjes op één avond op moeten eten, vrees ik dat onze magen heftig van streek zullen zijn. Ik ben dus alvast maar begonnen aan de chocoladeletters en ook in de marsepein heb ik al een gat geslagen. De zak pepernoten is nog intact, in tegenstelling tot de plak gevuld speculaas, die bijna op is. Ik denk niet dat Sint me dat kwalijk zal nemen, maar voor de zekerheid zal ik vanavond een mooi liedje voor hem zingen bij de schoorsteen.

Kortom, onze decembermaand is goed begonnen. We gaan er ongetwijfels een mooie, rustige maand van maken. Vanuit ons zonnige Pilion wens ik u allen een gezellige sinterklaasavond en een heel fijne, veilige kerstviering toe ;-)

Yiasas uit Pilion,
Wilma Hollander

Gerelateerd