VIDV: De Superbowl

11-02-2018 Nieuws Cora Vlug

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Marijke Persijn (België) en vandaag Cora Vlug (Verenigde Staten).

Op 2 februari komt Phil ons vertellen of de winter nog lang zal duren, of dat de lente in aantocht is. Het is een eeuwenoude traditie. Een Noord Amerikaanse marmot (ongeveer de maat van een stevige huiskat), genaamd Punxsutawney Phil speelt de hoofdrol. Als het op deze dag bewolkt is wanneer Phil uit z’n holletje komt, dan begint de lente vroeg. Als het zonnig is en hij ziet z’n eigen schaduw dan draait hij zich om en gaat gauw weer terug in z’n holletje. Dat betekent dat de winter nog zeker 6 weken aan zal houden. Dit jaar scheen de zon op 2 februari, dus we moeten nog zeker 6 weken wachten op de lente. Het vriest nog behoorlijk hier in Pennsylvania, rondom Philadelphia. Maar afgelopen weekend waren alle ogen gericht op Minnesota, waar de temperaturen daalden tot -21 graden Celsius en met de wind erbij aanvoelde als -30 C. Gelukkig kan het dak dicht van het gigantische US Bank Stadium in Minneapolis, waar dit jaar de finale Amerikaans football wordt gespeeld.

De strijd gaat tussen de New England Patriots en de Philadelphia Eagles. De NFL championship of beter bekend als de Super Bowl. De Patriots hebben deze Super Bowl al 5x gewonnen. Zij hebben ook de 2017 Super Bowl in handen, dus tijd voor de Eagles om deze eer over te nemen. De Eagles hebben 3x in de finale gespeeld, maar nooit gewonnen. Eagles worden ook wel “the Underdogs” genoemd. Ik ben zelf helemaal geen fan van Amerikaans football. Ik snap de spelregels niet en vind het gewoon absoluut niet spannend, ja vervelend zelfs. Maar van alle hype om deze, voor Philadelphia zo belangrijke wedstrijd kan ik wel genieten. Tot ver in de omtrek wordt fanatiek meegeleefd. De winkels hangen vol met T shirts en allerhande goed bedoelde souvenirs. Er staan marktkraampjes langs de wegen, voor de laatste Eagles aankopen. Supermarkten zijn net zo druk als voor de kerstdagen. Er worden overal Super Bowl parties georganiseerd, om gezamenlijk de wedstrijd op tv te kijken. En natuurlijk de altijd spectaculaire show in de rust. Wie herinnert zich niet Justin Timberlake en Janet Jackson, met de “wardrobe malfunction”?

Families, vrienden, straten, wijken, steden, restaurants en bars. En daar moet natuurlijk bij gesnackt en gedronken worden. Ik was de dag voor de wedstrijd in de supermarkt voor m’n wekelijkse boodschappen. Alle 28!!!!kassa’s waren in werking en niet één lege boodschappenkar te bekennen. Nog nooit eerder meegemaakt, zelfs niet tijdens de kerstdrukte. Deze gekte is goed te vergelijken met “Hup Holland Hup Oranje”, alleen is hier alles groen, de kleur van de Philadelphia Eagles. Philadelphia’s skyline is geheel groen verlicht. Voor de wedstrijd wordt traditie getrouw het Amerikaanse Volkslied gezongen door een beroemde zanger of zangeres. Dit jaar is de eer aan “onze eigen” Pink. Geboren en getogen in het dorp waar we nu wonen. Menigmaal van highschool geschorst vanwege haar gedrag. Dezelfde highschool waar onze twee zonen hun onderwijs hebben ”genoten”. Wat kan die meid zingen zeg. Ze heeft eigenlijk de griep, maar deze kans kan ze niet voorbij laten gaan. Ze droomt al van deze dag vanaf 1991. Toen zag ze haar idool Whitney Houston het volkslied vertolken bij de Super Bowl. En nu is het haar beurt en dan ook nog toevallig voor haar favoriete cluppie. Zo zie je maar, hoe zo’n eigenwijze “no good for nothing”puber toch nog leuk terecht kan komen.

Ook al ben ik geen fan van football, ik moet toegeven dat het toch wel heel mooi is dat eindelijk de Eagles de Super Bowl gewonnen hebben. Het was spannend tot het eind en het kon alle kanten op en gelukkig voor Philadelphia ging het de goede kant op. Het vuurwerk werd al afgestoken voordat de wedstrijd was afgelopen. Nog een paar seconden speeltijd, dus het kon niet meer mis gaan. Het was iets over tienen s’avonds. Het feest barstte los. Op de t.v., in Philadelphia en ver daar omheen. Vanuit m’n luie stoel zag en hoorde ik het vuurwerk. Veel mensen verzamelden zich in het centrum om feest te vieren. Philadelphia was één grote feestvierende mensenmassa ala Coolsingel wanneer Feijenoord wat te vieren had. Eindelijk, eindelijk heeft Philly de Super Bowl. Er zal niet veel geslapen worden vannacht door de fans. Donderdag worden de spelers binnen gehaald door de stad Philadelphia en hun fans. Twee dagen eerder waren de treinkaartjes, om van omliggende gemeenten naar Philadelphia te komen uitverkocht. Treinkaartjes uitverkocht!! De binnenstad wordt hermetisch afgesloten voor alle verkeer. Fans staan al om middernacht langs de route waar de open spelersbussen langs zullen komen.

Het vriest, maar gelukkig schijnt ook de zon. Iedereen is warm ingepakt in de groene kleur van the Eagles. Het is één groot feest. De organisatie rekent op zo’n 2 miljoen Eagles supporters. Het wordt rechtstreek uitgezonden op 3 verschillende lokale tv kanalen. Er zijn meer mensen op de been dan bij het bezoek van de Paus aan Philadelphia, een paar jaar geleden. Meer mensen op de been dan bij welke President’s beëdiging dan ook. Het hele politie arsenaal loopt, fietst, rijdt en danst mee in de parade. De spelers en hun familie genieten zichtbaar van al deze aandacht en zijn overdondert door de mensenmassa. Ik kijk vanaf de zijlijn, dat is vanuit m’n luie stoel thuis. Ik zei het al eerder, ik ben geen fan van football, maar dit is toch wel heel indrukwekkend. Dat Philadelphia, die vaak in de belangstelling staat vanwege criminaliteit en ellende, nu laat zien dat het ook hun bijnaam eer aandoet. The City of Brotherly Love. Ondertussen slaapt Phil gewoon rustig door in z’n holletje. Ik denk dat ie stiekem wel z’n groene Eagles mutsje heeft opgezet.

Cora VlugGerelateerd