Categorieën

Service

VIDV: Bevers !

VIDV: Bevers !
Nieuws

VIDV: Bevers !

  • Marijke Persijn
  • 18-03-2018
  • Nieuws
VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Vandaag wil ik vooral over BOMEN en BEVERS vertellen. Toen we ons huis in de Ardennen kochten, werden we eigenaar van een terrein van ruim een hectare grond. Het bestaat eigenlijk uit twee delen: rechts onderaan de afrit lag een strook bos; links onderaan ligt grasland, wat bos,  een ex-tennisbaan en het huis. We hadden totaal geen verstand van bomen, maar vonden het geweldig. Het hele terrein ligt langs de rivier de Ourthe. Aan de overkant is een wei, waarin koeien of paarden lopen als het seizoen geschikt is. Daarachter heuvels met bomen.

We ontdekten een beverburcht naast “onze zwemplek”. Dat er daadwerkelijk bevers woonden, merkten we aan twee enorme bomen die om geknaagd waren. Behoorlijk eng, omdat er heel wat mensen met een kano, kajak, rubberboot of raft de rivier afzakken. Gelukkig gebeurde dit tijdens de koudere maanden.

In 2005 ontvingen mijn man en ik zijn collega’s en hun gezinnen in ons Ardense huis en op ons terrein. Eric had een Vlaamse gids benaderd die ons meenam op een BEVER- expeditie. Hij liet ons zien hoe deze dieren de natuur ingrijpend veranderen. Bevers eten de bast van boomstammen en takken. Als ze er niet meer bij kunnen, knagen ze de boom om, zodat ze er toch weer van kunnen eten. Van allerlei stukken hout en modder bouwen ze enorme dammen, zodat er een soort meertjes ontstaan. Een bever voelt zich onveilig op de kant. Als bevers wat verder het land in moeten voor hun takken en bomen, graven ze kanaaltjes. Zo verdwijnen bossen en ontstaan allerlei stroompjes en meertjes, waarbij dammen voor grote hoogteverschillen in wateroppervlakte zorgen.

In 2015 is ons bos gekapt. De populieren hadden hun tijd gehad. De enorme sparren begonnen om te vallen. Ik vond het vreselijk, maar het werd onveilig. Toen de bomen verdwenen waren, waren we benieuwd wat de bevers zouden doen. Het leek even dat ze vertrokken waren, maar al gauw vonden we weer duidelijke signalen van hun aanwezigheid: overal takken waarvan de bast was afgeknaagd.

Met de strenge vorst (- 20 graden) eind februari was het spannend hoe het met de bevers was, omdat ze geen winterslaap houden. Er lag allemaal sneeuw en ijs rondom de burcht. Toen op 5 maart de dooi intrad, zagen we ’s avonds drie bevers. Gelukkig … het was goed met ze.

Wilt U de video zien die Eric over “onze” bevers  maakte, dan klikt u hier!  Op dit YouTubekanaal van Eric J van der Horst (zoek maar op!) staan ook de video’s van ons Trio MaGMa en van mijzelf. Op verzoek van Herman van Nieuwenhuizen van Vlaardingen24 heeft Eric een filmpje gemaakt van ons Trio met de aria “Ombra mai fu” van G.F.Händel. Als achtergrond heeft hij beelden van ons vroegere bos gebruikt. Heerlijk om dat terug te zien. Die prachtige bomen. Al dat groen van de bladeren. Fijn dat ik die herinnering met U kan delen … Veel plezier met dit artikel en de video’s!

À la prochaine,

Marijke Persijn