VIDV: 2 oktober

04-10-2016 Nieuws Geert van Mil

VLAARDINGEN - Iedere week op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Marijke Bozzano (Italië) Cora Vlug (Verenigde Staten), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag met Geert van Mil (Canada).

 

Hallo Vlaardingers,

Bovenaan heb ik 2 oktober geschreven om mezelf ervan te overtuigen dat de zomer toch wel zeker weg is gegaan. In September werden wij zo getrakteerd op fijn weer en ook het najaar kan zacht en warm blijven. Het zal niet lang duren en dan hebben wij Sinterklaas, Kerstmis en 'ouwe en nieuwe'  en de winter…brrrr.

In September als de hitte weer voorbij is en wij lekker warm weer hebben dan is het weer een fijne tijd voor ons om een vakantie op te nemen. Dus zijn wij dat gaan doen; verleden najaar waren wij naar Vlaardingen geweest dus dit jaar een Canadese vakantie en volgend jaar waarschijnlijk weer naar Vlaardingen.

Eigenlijk was het een Amerikaanse vakantie want onze dochter woont met haar gezin in Seattle, dat is in het noordwesten van de staat Washington in de Verenigde Staten. Dat is ongeveer tweeëneenhalf uur rijden met de wagen naar Vancouver aan de westkust van Canada in British Columbia. Dus een goede kans, en iets dat ik al zo lang wilde doen, om Vancouver te gaan bekijken. Vijf uur vliegen naar de andere kant van Canada en dochterlief kwam ons daar ophalen van het vliegveld, zijn wij eerst een paar dagen in Vancouver gebleven. Vancouver is erg groot en veel te zien en met weinig tijd !

In Vancouver wonen ongeveer 650.000 mensen en met elke buitenwijk, buurt en aangrenzende omgeving  bij elkaar is dit aantal wel 2,5 miljoen inwoners. De derde stad qua grootte in Canada. Een van de fijnste aantrekkelijkheden is het 'Stanley Park' met 400 hectaren park land, sportvelden, natuurpaden voor wandelaars en fietsers en wegen voor degenen die met de auto willen gaan en natuurlijk heerlijke stranden . Het grootste gedeelte is bos zoals het was in de jaren 1800 met zo’n half  miljoen bomen, sommige paar honderd jaar oud en bijna 80 meter hoog. En dat hebben zij in het midden van de stad!

In dit park huizen ook allerlei dieren zoals eekhoorns, wasberen, otters, bevers, reigers en nog meer. Er zijn wel vijfhonderd soorten dieren, vogels en vissen hier om van te genieten. Ook is er een mooie grote tropische aquariumgebouw met vissen, dieren en planten. Hier zijn Beluga walvissen, walrussen, otters, pinguïns en dolfijnen: iets voor iedereen om te zien.

Vanaf Vancouver gingen we op weg en komen wij na één uur rijden aan de grens tussen Canada en de Verenigde Staten en hier stoppen wij even voor dinner en om naar het strand aan de Pacific Ocean gaan kijken; prachtig mooi en allemaal nieuw voor ons en toen moest ik wel even denken aan de Noordzee bij Hoek van Holland. Zoveel water en niets te zien op de horizon, fantastisch om te zien.

Aangekomen in de Verenigde Staten komen wij na twee uur aan in Seattle: het einddoel van onze reis. Seattle is ontstaan in jaar 1851 en heeft nu bijna 4 miljoen inwoners, inclusief de buitenwijken Tacoma en Bellevue. Seattle was het doorgangspunt voor de 'Klondike en Alaska gold rushes' van de 19e eeuw. Wat goed is geweest  voor Seattle is dat Bill Gates met zijn bedrijf Microsoft  zijn hier gestart is en het hoofdkantoor is nog steeds hier gevestigd. Ook het wereldberoemde Starbucks is hier ontstaan. Hetzelfde geld voor Amazon, de internetwinkel  van boeken, Dvd’s en tegenwoordige van alles en nog wat dat je kunt bedenken. Tenslotte is ook de Boeing Aircraft Company hier in1916 begonnen en het bedrijf bouwt nog steeds vliegtuigen en heeft hier het hoofdkantoor.

Een bekende plaats in Seattle is Pike Market waar men alles kan kopen zoals fruit, groenten, brood en gebak, vis en alles wat je nodig heb. Een soort van Markthal zoals in Rotterdam. Het bestaat hier al sinds het begin van de vorige eeuw en het is nog steeds hier meer dan 100 jaar later.

In 1962 was hier de "World Fair" en daarvoor is de Space Needle gebouwd, een vrijstaand beton met staalstructuur van 185 meter hoog. Het was toen het hoogste bouwwerk in de Verenigde Staten, zoiets als de Euromast in Rotterdam.

Wat  ook interessant is: hier was het eerste benzinestation in America gebouwd in 1908. Een hele verbetering ten opzichte van 20 liter jerrycans naar huis dragen!

Zo dit was hopelijk een interessant  en leerzaam artikel over twee grote steden aan de west kust van Noord-Amerika, één in Canada en een in de Verenigde Staten. Wij hebben er zeker van genoten en nu vijf uur vliegen naar huis in Oshawa !

Tot over 4 weken en tot schrijfs maar weer van Geert.

 

 

 

 

Gerelateerd