Verwarring over opslag grond Marathonweg

06-08-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – ,,De Gemeente is voornemens om aan de Marathonweg een depot voor vervuilde grond aan te leggen.’’. Zo luidde één van de commentaren op social media vanochtend; een reactie op een aankondiging van de gemeente die gepubliceerd werd op een officiële overheidssite. ,,…er dit proberen door te drukken precies in de vakantieperiode zegt genoeg over het huidige bestuur…’’, zo luidde een andere uitspraak.

Kortom, de commentaren waren niet ‘mals’, maar wat klopt er nou eigenlijk van de bewering dat er een depot op de Marathonweg voor vervuilde grond komt? Wij gingen het even na.

Op het voormalige sportterrein van CION aan de Marathonweg heeft de gemeente jaren geleden al een grote hoeveelheid grond aangebracht om de bodem voor te bereiden op herontwikkeling. Dit heet in jargon ‘voorbelasten’ en zorg voor een stevige ondergrond.  Dit kan normaal gesproken maximaal 3 jaar.

In ieder geval wordt er dus geen grond opgeslagen die vervuild is, maar het gaat om grond die er al langere tijd ligt. En die van dezelfde of betere kwaliteit is dan de grond die er al lag; die van de voetbalvelden van Fortuna destijds, zeg maar.

De gemeente heeft destijds keurig  melding gemaakt van het aanbrengen van die grond bij het Meldpunt Bodemkwaliteit. Maar de 3 jaar dat dat kon zijn nu voorbij, en nu die periode is overschreden moet de gemeente de melding van toen om laten zetten in een vergunning.

De officiële bekendmaking waar zoveel commentaar op is, gaat over deze opslag en eigenlijk gebeurt er niks, maar het moet wel even gemeld, of aangekondigd worden via de officiële kanalen. Zodat iedere inwoner van Vlaardingen dat kan lezen én zodat andere instanties, waaronder de Provincie bijvoorbeeld, dat allemaal goed kunnen controleren.

De opgebrachte grond ligt er langer dan verwacht, omdat de plannen voor de ontwikkeling van het terrein op zich laten wachten. De grond is destijds op kwaliteit beoordeeld en voldoet aan het besluit bodemkwaliteit. 

Kortom, er komt geen depot, het gaat over de grond die er al langer ligt en niet over het storten van vervuilde grond.

 Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date