Verwarring over collectanten: vals of niet?

04-02-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Via één van de buurt-whatsapp groepen in Vlaardingen werd er gisteren gewaarschuwd voor mogelijke valse collectanten. Eén van de deelnemers had een bericht gelezen op de Facebookpagina OnsVlaardingen en kreeg ook zelf bezoek aan de deur. Het bericht:

,, Let op: valse collecte in Centrum voor Villa Joep... Net waren er 2 kinderen bij mij aan de deur voor een collecte tbv Villa Joep georganiseerd door het College Vos. Ik vertrouwde het niet en heb College Vos en Politie gebeld. Beiden gaven aan dat er GEEN collecte is voor Villa Joep. Signalementen: meisje met blond haar in staartje met groene lange jas aan en jongen met petje en brilletje. Beide ca 14 a 15 jaar oud. Als je ze aan de deur hebt, bel de politie.’’

In de daarop volgende berichtgeving bleek de zoon van één van de deelnemers aan de Buurt-What’s-App mee te doen aan een actie voor Villa Joep: op 22 maart is er een spinning-event waarbij er voor elk uur dat je deelneemt 25 euro sponsorgeld ingebracht wordt. Deze zoon is bovendien ook nog eens leerling van het College Vos. Zaak opgelost, zou je zeggen. Wij besloten zelf ook maar eens te informeren bij de leiding van het College Vos aan de Claudius Civlislaan.

,,Leerlingen die  met dit bericht kwamen kennen deze jongen niet’’, meldt de schoolleiding. ,,Mogelijk een jongen die zich uitgeeft voor een leerling van ons. Er zijn in ons gebouw 4 leerlingen die fietsen en sponsoren verwerven. Deze vier leerlingen hebben dat vorig jaar ook netjes volgens onze regels en die van hun ouders gedaan. Deze 4 zijn het zeker niet. Andere leerlingen zijn alleen betrokken bij de organisatie van het geheel in de vorm van hand en span diensten. Dit zijn leerlingen van de studierichting Sport, Dienstverlening en Veiligheid. We doen overigens al 10 jaar mee’’.

Conclusie? Het College Vos en haar leerlingen zetten zich jaarlijks in voor allerlei doelen, waaronder Villa Joep. Dit jaar met 4 leerlingen die weer een aardig bedrag bijeen gaan fietsen. Degenen echter die in het Centrum aan het collecteren waren, waren niet die leerlingen. Het is daarom altijd raadzaam naar een legitimatie te vragen en, zoals één van de ouders opmerkt, ook naar een folder die ze bij zich moeten hebben en laten zien. Tenslotte, meestal gaan leerlingen bij familie en vrienden langs om zich te laten sponsoren, niet bij onbekenden.

Gerelateerd