Verkiezingskaravanen trekken door de stad

05-03-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Wie zijn stem mag uitbrengen heeft inmiddels de kiezerspassen al in zijn brievenbus gehad. Op 18 maart kan er gestemd worden voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Voor de meeste Vlaardingers  lijkt dit een ‘ver van mijn bed show’, immers over het werk van de provinciebestuurders is niet zoveel bekend en zowel het landelijke kabinetsbeleid als de lokale besluiten lijken meer te betekenen voor ons dagelijks leven dan dat van provincies. Wie meer wil weten over de taken van provincies kan dat hier vinden

De verkiezingen voor de Provinciale Staten (PS) zijn dit jaar misschien nog wel belangrijker dan ooit: de leden  ervan kiezen immers op hun beurt de leden van de Eerste Kamer en die lijkt meer dan ooit veel invloed te hebben op het wel of niet doorgaan van de besluiten van het Kabinet van VVD en PVDA. Een grote verkiezingsnederlaag voor die partijen in de Eerste Kamer zou zelfs tot de val van het Kabinet kunnen leiden.

Dat deze verkiezingen voor de PS cruciaal zijn lijken de meeste partijen goed te beseffen en uit alle hoeken en gaten komen nu kandidaten Vlaardingen bezoeken om te luisteren naar de kiezer en in gesprek te gaan over actuele onderwerpen en de zorgen die de burger heeft. Schrijver en NRC-columnist Bas Heijne verwoordde onlangs nog een karakteristiek onderdeel van het verkiezingscircus met de volgende uitspraak: 'Sociaaldemocratie werd eens in de vier jaar een man met een roos aan de deur, die meteen daarna trots voor de camera vertelde dat hij naar je GELUISTERD had’.

Gisteren brachten Wilco Scheurwater en Jacco Schonewille, respectievelijk de nummers twee en vier op de lijst van de ChristenUnie een kort bezoek aan het Centrum om zich te laten informeren over de economische ontwikkelingen van dat deel van Vlaardingen. Gespreksonderwerpen waren onder meer het beschermen en verbeteren van de winkelcentra , verpaupering en leegstand van winkelgebieden voorkomen en  de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden  vergroten.  Scheurwater en Schonewille zullen samen met de overige kandidaten in een dag of tien alle 61 gemeenten in Zuid Holland bezoeken, een marathon, maar menig politieke tegenstander doet dit ook.

Al heeft u niets met de Provinciale Staten, laat staan met het beleid van de Waterschappen, dan toch is het desondanks relevant dat u uw stem gaat uitbrengen. De kiezer bepaalt immers hoe en of het huidige kabinet haar beleid voort kan zetten.

U kunt vooraf natuurlijk via de Stemwijzer onderzoeken welke partijen uw standpunten het best vertegenwoordigen. De Stemwijzer voor Zuid Holland vind u hierGerelateerd