Van herfstkleuren, kleurenexpo en een kleurenliedje

24-11-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Dit verhaal gaat vooral over kleuren. Maar eerst wil ik Dick van der Pijl feliciteren met zijn verjaardag: “Van harte Dick”. We zagen bij zijn laatste artikel ook een heel kleurrijke foto. Ik had zo in mijn auto willen stappen om naar die prachtige plek in de Franse natuur te rijden.

De herfst hier in de Waalse Ardennen is waanzinnig mooi. Ik blijf foto’s maken en prachtig gevormde en gekleurde bladeren oprapen. Deze laatste heb ik gedroogd voor de kinderen van mijn voorleesklas bij juf Audrey in Bomal en 'vers' meegenomen voor de kinderen die naar de Expositie Couleurs (kleuren) in de bibliotheek van Barvaux kwamen om daar te luisteren naar de boeken die werden voorgelezen.

De Tentoonstelling Couleurs was al in La Roche geweest. Op mijn niet-elektrische fiets (wat wen je snel aan een wel elektrische fiets!) ben ik daar naar toe gegaan om me voor te bereiden. De hal stond vol met gekleurde tenten in de kleuren geel, rood en blauw. In de tenten waren grote zakken genaaid, waarin boeken, een knuffeldier of ander voorwerp in de desbetreffende kleur zat. Buiten de tenten stonden en lagen overal boeken over kleuren. Wat een rijkdom. Ik heb er uren doorgebracht.

Toen ik weer naar Bomal ging naar de kinderen van juf Audrey was het thema natuurlijk KLEUREN. Omdat het kinderen zijn die Franstalig zijn, maar in het Nederlands onderwijs krijgen, had ik een liedje geschreven dat alle kleuren in beide talen langs gaat. De eerste zin is: 'Rouge is Rood, Orange is Oranje'. Kort daarna kwam ook Koningin Mathilde van België voorlezen in een klas op een school in Barvaux, in dezelfde gemeente. Ik had er dolgraag heen gewild, maar ik kon sowieso niet, omdat het die morgen mijn beurt was om tijdens de Expo Couleurs aan vier groepen kleuters verhalen te vertellen.

De kinderen van Audrey waren opgesplitst over twee groepen, waarvan ik een aantal kinderen kende en een aantal andere niet. En ik had nog twee extra groepen met kinderen die ik nog nooit gezien had en zij mij natuurlijk ook niet. Ik mocht dit keer heerlijk in het Frans voorlezen en ik heb het Kamashibaï album dat ik samen met mijn dochter Mara maakte, in het Frans kunnen vertellen ('Lili en Automne'). Het gaat over hondenpuppy Sisi van onze kleinzoon Leon(idas). Mara schreef destijds de tekst bij de foto’s die ik had gemaakt. De Franse tekst werd toen geschreven in samenwerking met een goede kinderboekenschrijfster uit Brussel, die één van de twee docenten was tijdens de Formation 'Kamashibaï' ( cursus verteltheater maken). En ik liet de zeven platen zien met gekleurde vogels en bloemen in de door mij gemaakte CHAKRA-Kamashibaï. Op elke plaat stond ook een regenboog en een regenboogvlinder. Daarbij deden we een kleurenmeditatie 'Respi-Fleur'. Ongelofelijk leuk ook samen te doen en wat deden ze goed mee!

In de groep met Audrey vroegen 'mijn' kinderen om ons liedje 'Ik stond laatst voor een poppenkraam' (met allerlei bewegingen) met hen te zingen. Dat was nieuw voor de rest van deze groep. Voor mij was dan weer nieuw het liedje 'L’Empéreur, sa femme et le p’tit prince' dat een hele lieve juffrouw op mijn verzoek met haar klas heeft gezongen bij een enorm zwart-wit prentenboek. De kinderen mochten bij het weggaan een blad uitzoeken en uit de doos een kastanje of dennenappel. Ik had rode en gele bladeren voor hen meegenomen. In het Arboretum in Bardonwez lagen er duizenden.

Omdat ik geen foto’s van de kinderen mag plaatsen, voeg ik er één toe die Eric van mij maakte. Hij doet me heel sterk denken aan een prachtig getekende plaat uit een boek van Rie Cramer. Eric en ik hebben de herfstkleuren wat beter bekeken en ontdekten dat het felle oranje van lariks en beuk komt en het stralende geel van berk en esdoorn.

Geniet allemaal van dit kleurrijke seizoen!

A la prochaine,

Marijke PersijnGerelateerd