Categorieën

Service

Van alles wat in De Duig

Van alles wat in De Duig
Uit

Van alles wat in De Duig

  • Redactie
  • 06-05-2015
  • Uit
Van alles wat in De Duig
VLAARDINGEN – Beeldend kunstenaars Ben Kleyn, Dike Hof, Peter Dumas, Aad Hofman, Elly Dijkshoorn, Wilma Kuil en Robert Daalmeijer tonen u op de expositie “Van alles wat” een selectie van hun werk van 9 t/m 31 mei in galerie De Duig.

Ben Kleyn is fotograaf en toont op deze expositie levensgrote portretten van bekende Nederlanders. Hij heeft op geheel eigen wijze zijn portfolio gevuld met bekende en minder bekende gezichten. Buiten het maken van portretten en trouwreportages gaat hij ook graag met zijn camera door zijn geliefde stad Rotterdam, op pad voor straatfoto's en beelden van een telkens veranderend stadsbeeld. Ben Kleyn is vooral geliefd door met zijn werk het pure te laten zien, “de echtheid”, zoals hij zelf vaak zegt.

Dike Hof werkt voornamelijk driedimensionaal. Zij maakt beelden, installaties en werkt met neon. Sereen, poëtisch, aards. Het zijn drie begrippen die heel goed passen bij het werk van Dike Hof. Meestal werkt ze in brons, maar ook met staal weet zij zich heel goed uit te drukken. Dike gebruikt de menselijke vorm als uitgangspunt. De beelden zijn echter geen registratie van de werkelijkheid, maar een weergave van de emotionele essentie van de mens.

Peter Dumas is een aquarellist pur sang. Zijn werk is helder, strak en altijd herkenbaar voor wie zijn werk kent. Tijdens zijn reizen legt hij met de camera en in aquarelschetsen zijn indrukken vast. Deze notities worden later in het atelier uitgewerkt tot grote aquarellen. In de stijl van de voltooide werken zijn fotografie en aquarelkunst een harmonieus verbond aangegaan. De transparantie in de kleurlagen en het fotografisch realisme zorgen voor een helder beeld. De weergave van licht en schaduw is daarbij bepalend voor de sfeer.

Aad Hofman is een hedendaags magisch realist. Na verloop van jaren zijn de afbraakpanden, waarin de abstractie een steeds belangrijkere plaats in nam, overgegaan in stillevens. Een roestig blikje naast een plukje gedroogde hortensia, wordt zo tot in detail uitgewerkt dat de meest subtiele kleurschakering wordt getransformeerd tot ingetogen abstractie. Aad krijgt het voor elkaar om de stilte te vangen en dit te verplaatsen naar het doek. Verstilling en vergankelijkheid kenmerken zijn werk.

Elly Dijkshoorn werkt bij voorkeur op panelen van berkenhout met acrylverf en verwerkt daarin graag materialen die een herinnering met zich meedragen. Gaat het bij veel creatieve mensen zo dat zij eerst gaan nadenken over wat er moet komen, opvallend bij Elly is dat de zaken worden omgedraaid: eerst iets neerzetten en dan zien wat het wordt. Met andere woorden: het kunstwerk maakt als-het-ware zichzelf. Met verschillende collagetechnieken gemengd met verf maakt zij mooie en tastbare composities. Het is een heel proces en een zoektocht naar de abstracte verstilling in haar werk.

Wilma Kuil werkt als een archeoloog, op zoek in het verleden, waarbij zij zoekt naar materialen die voor haar een meerwaarde hebben die zij vervolgens verwerkt in haar bijzondere werken. Zij schildert voorstellingen op gedessineerde lappen stof, waarbij het bijzonder is hoe zij de voorstelling uit het dessin te voorschijn weet te toveren. Lappen stof vormden de eerste aanzet tot het werk waarmee Kuil de laatste jaren bekendheid heeft verworven en dat onder meer is aangekocht door het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Robert Daalmeijer is een magisch realist. Hij streeft naar een beeld dat verder gaat dan een foto; je zou kunnen zeggen ‘voorbij de werkelijkheid’. Tegenwoordig schildert hij verschillende thema’s, maar is zijn werk altijd herkenbaar zowel door eigen stijl als door kleurgebruik. Ook de mens is zo nu en dan vertegenwoordigd in zijn schilderijen, soms als portret en regelmatig als slechts één enkel oog. Herkenbaar in zijn werk is de verstilling van het onderwerp, een magische sfeer en soms een ongedefinieerd gevoel; melancholiek of onbehagelijk. De toeschouwer is niet zomaar uitgekeken!

De Duig is iedere zaterdag en zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur. Tijdens de Open Atelier-dagen, 30 en 31 mei, is deze expositie ook te bezoeken. De galerie is ook op afspraak geopend. Voor meer informatie klik hier