Twee Vlaardingers vervolgd voor belediging burgemeester

25-01-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Twee Vlaardingers worden door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens belediging van de Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten. Dat meld het AD vanmorgen. De beledigingen zouden zijn geuit in een gesprek over (het verbieden van) de vreugdevuren in Vlaardingen. Jetten gaf zelf aan te zijn bedreigd en deed daarvan ook aangifte. Het OM vervolgt de mannen echter slechts voor belediging, een veel lichter vergrijp. De twee moeten voor de officier van justitie verschijnen op een hoorzitting en kunnen daar mogelijk een taakstraf of een geldboete verwachten. Het is op dit moment niet duidelijk of het OM in deze zaak nog anderen gaat vervolgen en of daarbij dan mogelijk wel sprake is van bedreiging.

De gemoederen liepen in Vlaardingen hoog op toen in november duidelijk werd dat de gemeente de vreugdevuren aan de Marathonweg en de Broekweg niet zou toestaan. Daarmee kwam een einde aan een al tientallen jaren oud gebruik. De bij de vreugdevuren betrokken partijen konden hun verlies maar moeilijk verkroppen en ook in de politiek liet het besluit zijn sporen na. Er ontstond een scheuring in ONS.Vlaardingen. Fractievoorzitter Ron Boers en raadslid Tim Thiel werden uit de partij gezet nadat zij stelden de nieuwe organisatoren van de vreugdevuren alsnog een kans te willen geven.

Boers en Thiel gingen als tweemansfractie verder in de raad. Thiel trok vanochtend via een bericht op facebook fel van leer na het bericht in het AD. Onder de kop 'verzonnen bedreiging' stelt Thiel dat er geen sprake is geweest van een bedreiging. ,,Hooguit van een situatie die op een persoon, in dit geval Jetten, als bedreigend (door krachttermen) is over gekomen.'' Hij stelt dat de gemeenteraad en de burgers bewust verkeerd zijn geïnformeerd, met veel kosten tot gevolg. ,,Een burgmeester onwaardig en een politieke doodzonde'', stelt Thiel. Hij kondigt vragen aan en schermt met een motie van wantrouwen.


Gerelateerd