Twee jongens doen mooie vondst

28-06-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Ali (12) en Tom (11) hadden een verrassing bij zich toen ze vorige week donderdag een bezoek brachten aan het 'Archeologisch en Bouwhistorisch depot' in Vlaardingen. Aan de Surinamesingel in Vlaardingen hadden ze een voorwerp in de grond gevonden. Hun vondst hadden ze in een grote blauwe emmer gelegd en voorzichtig meegenomen om te laten zien aan een archeoloog.

De verbazing was groot toen bleek dat de jongens een kruikje hadden gevonden...dat nog heel was! Aardewerk bewaart goed in de bodem, maar meestal vinden we enkel scherven. Vroeger gooide men een pot of kruik pas weg als die stuk was én door de druk in de bodem breken de scherven vaak nog meer. Een compleet kruikje is dus een bijzondere vondst.

Het kruikje is 21,5 cm hoog en heeft een maximale breedte van 14,2 cm. De horizontale lijnen aan de buiten- en binnenzijde van de kruik, de draairingen, tonen aan dat het voorwerp op een draaischijf is gemaakt. De oren zijn na het draaien aan de buik en hals vastgemaakt. Een vingerafdruk aan de onderzijde van elk oor is een leuk detail.

Natuurlijk wilden Ali en Tom weten hoe oud hun vondst was. Archeologen van de gemeente Vlaardingen hebben daarom de kruik eerst schoongemaakt. Er blijken geen stempels of merktekens te bespeuren. Hoe oud de kruik is, kunnen de archeologen echter niet met zekerheid zeggen. Deze kruikvorm gemaakt van ongeglazuurd, ruw grijs-wit aardewerk kennen we namelijk niet in de Nederlandse archeologie.

Waar komt de kruik dan vandaan? Gaat het om een zogenaamde amfoor uit het mediterrane gebied die op één of andere manier bij de Surinamesingel in de grond is beland? Of is het een kunstig gemaakte 'oude' pot uit een decoratie- of tuinwinkel? Voorlopig blijft het een mysterie, want gelijkaardige kruiken hebben de archeologen nog niet gevonden.

Waar de kruik ook vandaan komt, Tom en Ali zijn terecht trots op hun vondst.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »

Altijd Up-to-date