Trekschuiten: de voorloper van de A4

28-07-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Bij Streekmuseum Jan Anderson is er momenteel een expositie over de voorloper van de verdiepte A-4 naar Delft: eeuwenlang waren de wegen rondom Vlaardingen vooral in de winter moeilijk begaanbaar en waren de verbindingen tussen de Hollandse steden alleen mogelijk via de trekschuit die minstens één keer per dag vanuit de Waal vertrok.

Niet alleen kooplui en bezoekers van de donderdagse markt waren passagiers maar ook haringloopsters, boeren met boter en kaas en bestuurders die een bezoek aan Den Haag moesten brengen.

Naast de geschiedenis van de trekschuit is er ook het bord “Jaagpad” te zien en tientallen afbeeldingen van diverse trekschuiten. Uit de tarievenlijst van 1816 zien we dat het verhuizen van een kabinet in het ruim 18 stuivers koste en een ton haring 4 stuivers. Als passagier betaalde je in de roef 8 stuivers en in het ruim bij de lading 6 stuivers.

De expositie is nog de hele zomer te zien tot minstens zondag 2 oktober. Het Streekmuseum, gelegen aan de Kethelweg 50, is iedere zaterdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur en iedere 1e zondag van de maand op dezelfde tijd.

Gerelateerd