Toch geld voor nieuwe BV Stadsherstel

02-05-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De gemeente is positief over een nieuw op te richten Stadsherstel Maassteden BV, waar we al eerder over schreven. Dit valt op te maken uit de antwoorden op de vragen die ONS.Vlaardingen hierover heeft gesteld. De bv zal zich bezig gaan houden met de renovatie en het exploitabel maken van oude panden in de binnensteden van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Eén van de initiatiefnemers is Paul Smolders, de projectleider van Stichting Stadsherstel Vlaardingen, die van 2011 tot en met 2014 heeft bestaan.

In die periode is er in totaal €1.500.000 naar de Stichting Stadsherstel gegaan, grotendeels opgebracht door Het Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o. en een kleiner deel, €30.000 door de gemeente Vlaardingen. De gemeente is bereid er dit maal maximaal €72.000 in te steken en noemt het initiatief “een welkome aanvulling op de activiteiten die in de binnenstad plaatsvinden, waarbij een nieuwe aanpak voor de renovatie van, vaak monumentale, panden mogelijk wordt gemaakt”.

Met een opsomming van de resultaten van Stichting Stadsherstel Vlaardingen schetst de gemeente een bijzonder positief beeld: 55 panden aan de Hoogstraat zijn ‘aangepakt’, variërend van een eenvoudige schilderbeurt tot en met een complete renovatie en 27 nieuwe ondernemers vestigden er zich (waarbij er ook weer 16 verdwenen). ,,Wij verwachten, en gaan er vanuit, dat de nieuwe Stadsherstel Maassteden net zulke positieve resultaten kan boeken als de Stichting Stadsherstel heeft gedaan’’, aldus de gemeente.

Op deze vaststelling van de gemeente valt feitelijk nog wel wat af te dingen. Er staan momenteel behoorlijk wat panden leeg, en sommige panden zijn op min of meer kunstmatige en zwaar gesubsidieerde wijze gevuld. Een voorbeeld ervan is Lokaal 97 aan de Hoogstraat 97, een tweedehands goederenwinkel maar ook leslokaal van het Geuzencollege. Van de 27 genoemde ondernemers zijn er inmiddels ook al weer wat vertrokken.

ONS.Vlaardingen heeft tenslotte behoorlijk wat twijfels of Paul Smolders, gezien zijn bedenkelijke reputatie bij veel ondernemers in de binnenstad, wel de juiste persoon is om de 'boel vlot te trekken'. De gemeente houdt zich in haar antwoord op de vlakte: ,,Het is aan de nieuwe initiatiefnemers om een functieprofiel op te stellen en de meest geschikte persoon aan te stellen''.


Gerelateerd