Tips over hoe je kunt zien op beoordelingen nep zijn of niet

27-05-2022 Nieuws Ingezonden mededeling

We doen het vandaag de dag allemaal weleens, kijken naar beoordelingen online om te kijken of iets goed is of niet. En of het nu gaat om het boeken van een vakantie, het bezoeken van een restaurant of het kijken naar een film, er zijn online talloze beoordelingen te vinden voor de meest uiteenlopende zaken, waaronder over bedrijven uit Vlaardingen. Al die informatie is ontzettend handig, maar helaas zijn er ook bedrijven en instanties die hier misbruik van maken. Zo plaatsen zij beoordelingen online om ervoor te zorgen dat ze een hogere score kunnen krijgen, maar zijn deze vaak helemaal niet echt. 

Het is dus belangrijk om te weten of je een beoordeling al dan niet kunt vertrouwen. Want het is wel een fijne gedachte dat je de meningen van anderen kunt lezen, voordat je ergens een tafel boekt of met een bedrijf in zee wilt gaan. Een goed voorbeeld hiervan zijn online casino recensies. Deze zijn ontzettend handig als je ergens gaat spelen en dit nog niet eerder gedaan hebt. Je moet er echter wel zeker van kunnen zijn dat ze authentiek en echt zijn, en daarom is het zaak alleen naar advertenties te kijken of platformen die je ook daadwerkelijk kunt vertrouwen.  

Zijn er veel neppe beoordelingen?

Helaas zien we op internet steeds vaker neppe beoordelingen verschijnen. Dit is natuurlijk enorm misleidend en helpt zo bedrijven die geen goede producten of diensten leveren om alsnog het idee te geven dat dit wel gebeurt. Omdat dit een zeer kwalijke zaak is, zijn er steeds meer instanties die zich hiermee beginnen te bemoeien. Dit is inmiddels al zover gekomen dat ook het kabinet zich er druk over aan het maken is. Zij hebben reeds aangegeven dat deze recensies verboden gaan worden. Maar is het ook daadwerkelijk tegen te houden? 

Het grootste doel van dit verbod is het beschermen van consumenten om ervoor te zorgen dat zij niet worden misleid. Of dit ook helemaal gaat lukken is maar de vraag. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst rond de 75 procent van alle Nederlanders voordat zij een beslissing maken over een aankoop of boeking, eerst naar de beoordelingen kijkt die er op het internet te vinden zijn. Op zich hartstikke goed natuurlijk, maar het is tegenwoordig helaas steeds moeilijker om echte reviews te kunnen onderscheidingen van beoordelingen die niet authentiek zijn.

Hoe herken je deze?

Er gaan dus enorm veel valse recensies rond op internet. En ondanks de goede voornemens van de overheid om hier wat aan te doen, lijkt het moeilijk om helemaal te voorkomen dat het gebeurt. Daarom is het als consument belangrijk dat je weet hoe je een neppe beoordeling online kunt herkennen. Dit zal misschien niet in 100 procent van alle gevallen mogelijk zijn, maar als je een beetje weet hoe het werkt, kun je toch al snel de meeste valse beoordelingen onderscheiden van alles wat wel echt is. Hierdoor weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing kunt maken over bepaalde producten of diensten, zonder dat je misleid kunt worden. 

Met een aantal relatief simpele trucjes kun je veel neppe reviews herkennen. Als een recensent bijvoorbeeld nog nooit iets anders heeft beoordeeld, is dit reden genoeg om je twijfels te hebben. Ook worden er soms meerdere beoordelingen geplaatst door dezelfde persoon bij hetzelfde product. Of de manier waarop de recensie geschreven is komt net iets te enthousiast over. Dit is voor veel mensen een reden om achterdochtig te worden, en terecht. Als laatste kun je er nog op letten of de naam van een product of dienst voluit wordt geschreven. Dit wordt vaak gedaan door mensen die een valse beoordeling schrijven, zodat de tekst beter wordt herkend door de zoekmachines. Iemand die uit zichzelf een normale review zou plaatsen, zal hier echter nooit bij nadenken.

Gebruik alleen echte beoordelingen

Nu je weet hoe je valse beoordelingen kunt herkennen, wordt het al een stuk makkelijker om alleen echte reviews te spotten. Daardoor kun je jezelf beter beschermen tegen alle valse recensies die door veel bedrijven en personen online worden geplaatst. Je zult snel genoeg merken dat wanneer je op alle hierboven genoemde dingen let, je vele recensies die niet authentiek zijn kunt leren herkennen.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date