Tegenstanders Zwarte Piet dreigen met harde actie

02-06-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/MAASSLUIS – Diverse actiegroepen tegen Zwarte Piet dreigen de intocht van Sinterklaas in Maassluis te verstoren. In het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1 gaf Mitchell Esajas van de actiegroep ‘Stop Blackface’ aan dat bij veel mensen het geduld opraakt. ,,Tot nu toe hebben we vreedzaam gedemonstreerd maar er verandert weinig tot niets.’’ Hij geeft aan dat de verharde opstelling tijdens de intocht in Maassluis wellicht terug is te zien.

In aanloop naar de intocht van 2014 in Gouda nam het protest voor het eerst zo grote vormen aan het organiserende NTR zich geroepen voelde het uiterlijk van Piet aan te passen. Er kwamen stroopwafel- en kaaspieten. Een jaar later in Emmen leek de veranderdrang echter eerder af- dan toegenomen.

Ook dit jaar lijkt er niet heel veel te veranderen aan het uiterlijk van Zwarte Piet en dat was voor hoofdpiet Erik van Muiswinkel reden om niet langer mee te spelen. Daarmee brak de discussie over Zwarte Piet vroeger dan ooit los. Het is nog een hele tijd tot de intocht van Sinterklaas maar de discussie over het racistische karakter van het populairste kinderfeest lijkt niet meer te luwen.

,,Jerry Afriyie van de actiegroep ‘Nederland wordt beter’ vindt dat het tijd wordt dat Nederland gaat kiezen: ,,Een kinderfeest voor iedereen of helemaal geen feest! Zwarte Piet is een voorbeeld van institutioneel racisme. De gedachte is dat witte mensen beter zijn dan zwarte mensen.’’

Maassluis kan zich opmaken voor een lange het zomer en een gure herfst!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date