Straatnamenboek Vlaardingen

10-12-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - In 2017 verschijnt het Vlaardingse straatnamenboek als jubileumuitgave van de Historische Vereniging Vlaardingen. De auteurs zijn Henk Brobbel, Harm Jan Luth en Peter Zuydgeest.

Al enkele jaren wordt er bij het Stadsarchief Vlaardingen gewerkt aan de totstandkoming van een belangrijk naslagwerk: Het Vlaardingse straatnamenboek. De decennialange goede samenwerking met de Historische Vereniging Vlaardingen leidde er toe dat in 2013 werd besloten dat dit boek uitgegeven zal worden door de vereniging ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan op 20 januari 2017.

Niet alleen van alle bestaande, maar ook van alle verdwenen straten zullen de belangrijkste gegevens worden opgenomen. Dat betreft met name de locatie van de straten, de betekenis en achtergrond van de straatnamen, hun bijnamen en de data van de B&W-besluiten inzake de straatnaamgeving.

Wie burgemeester Heusdens was zullen veel Vlaardingers wel weten, Arnold Hoogvliet misschien ook nog wel, maar Arnoldus Soek? En Francijntje de Kadt? En wie weet dat het Mendelssohnplein oorspronkelijk (1931-1945) Mengelbergplein heette? Veel van wat we weten over de meer dan achthonderd Vlaardingse straatnamen zal in dit boek bijeen worden gebracht. Vanzelfsprekend wordt het boek rijk geïllustreerd met honderden afbeeldingen van de oude en de huidige situatie. Zoveel als mogelijk is, zal gebruik worden gemaakt van nog niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Daarbij wordt onder meer dankbaar geput uit de enorme fotocollectie die verzamelaar Jan Borsboom (1950-2014) aan het Stadsarchief naliet.

In de loop van 2016 wordt het mogelijk gemaakt in te schrijven op het boek.Gerelateerd