Stoom afblazen over huisvesting arbeidsmigranten

02-10-2019 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De Primark voor uw kleding en Action voor allerlei andere spulletjes. Lekker goedkoop, veel keus en daardoor heel populair. Ons echt buigen over waarom dat zo goedkoop kan doen we meestal niet, behalve misschien de aanhangers GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren. En als het even kan willen we onze groente en al het andere wat we eten ook ‘voor weinig’. De prijs die we daarvoor betalen is goedkope arbeid. Dat betekent dat we veel uit China en andere Aziatische landen halen en dat de arbeidskosten voor wat we hier in Nederland doen zo laag mogelijk moeten zijn. En dan komen er arbeidsmigranten in beeld, veelal uit Midden– en Oost Europa. Goedkope en flexibele arbeid. Snel en overal in te zetten, en gemakkelijk om ‘aan te komen’. Steeds minder Polen trouwens, want daar gaat het economisch steeds beter, maar er blijven nog genoeg andere landen in Midden- en Oost Europa over waar het slecht verdienen is.

De huisvesting van al die goedkope arbeidskrachten levert nog steeds veel commotie op. En dat was gisteren ook het geval, bij de informatieavond over de huisvesting voor arbeidsmigranten aan de Zuidbuurtseweg, tegenover de volkstuinvereniging. Daar komen alsnog 72 units voor 144 arbeidsmigranten en daar zijn omwonenden en volkstuinders ongerust over, en ook vaak boos. Want dat geeft overlast en sommigen gingen zelfs zo ver te stellen dat de volkstuinen leeggeroofd zullen worden.

De gemeente moet wel wat, want binnenkort is de Valkenhof niet meer beschikbaar, waar nu nog veel arbeidsmigranten gehuisvest worden. De gemeente, en ook veel inwoners, willen in ieder geval ook niet nog meer particuliere woningen opgekocht zien door uitzendbureaus. Dus is de bouw van ‘tijdelijke units’, inmiddels zou dat voor 15 jaar zijn, een oplossing voor een deel van het huisvestingsprobleem. Daarnaast zijn nog de Zwanensingel in beeld en De Elementen. Waarvan de huidige verantwoordelijke wethouder Ivana Somers als raadslid niet ‘gecharmeerd was’. Hoe dat precies zat kunt u hier  terugzien. Zij zal als collegelid nu anders moeten beslissen. Maar kunnen we al die arbeidsmigranten dan niet huisvesten in de plaats waar gewerkt wordt? Europese wetgeving geeft aan dat er recht is op vrije vestiging. En Vlaardingen zou overigens leeglopen als dat ook voor haar ‘eigen’ inwoners toegepast werd.

In ieder geval was er veel boosheid, maar die was er ook destijds toen burgemeester Tjerk Bruinsma en wethouder Hans Versluijs voor de omwonenden hun verhaal deden over De Valkenhof. Waarna het toch doorging. Ondanks de kritiek is dat vervolgens nog redelijk goed verlopen daar, aan de Dirk de Derdelaan. De overlast kwam daar vooral van de flat er schuin tegenover, waar geen afspraken over waren met de gemeente.
Mocht de gemeenteraad hier alsnog over spreken, dan zal fractievoorzitter Gilles Pappers van ONS Vlaardingen naar verwachting zwijgen. Of de Raadszaal verlaten. Pappers is namelijk als voorzitter van de Volkstuinvereniging Zuidbuurt belanghebbende. Daarbij is het gebruikelijk om je niet te mengen als raadslid in het debat, of eventuele stemming.Gerelateerd