Steden schuilen niet wanneer het regent (ingezonden brief)

18-11-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In een ingezonden brief spreekt CDA-raadslid Marnix Alderliesten zich uit over de leegstand en economische teruggang in de binnenstad en roept hij op daartegen sterker in actie komen.

,,Op een gebouw in Rotterdam staat deze tekst, deze zin eigenlijk, waarmee ik werd geconfronteerd toen ik pas Vlaardingen even ontvlucht was. Een mooie volzin op een pand bij het Kleinpolderplein die ik meenam in gedachten, in de auto terug naar Vlaardingen.

Het was de week waarin bekend werd dat er een voorstel is om in Vlaardingen de Rotterdamwet toe te passen op enkele appartementencomplexen in de Westwijk. Een week ook waarin ik me meer zorgen maakte over de alsmaar groeiende leegstand in de binnenstad:  na de (Korte) Hoogstraat, raken nu ook het Liesveld en de omringende straten leger en leger. Als gemeenteraadslid en winkelier in de prachtige stad Vlaardingen moet ik constateren dat het buigen of barsten lijkt te worden voor de Vlaardingse binnenstad.

Waar de wethouder van Economische zaken zich de afgelopen jaren hard maakte voor de (toe)komst van een nieuwe (HBO) school naar Vlaardingen zal hij zich de komende tijd echt veel meer hard moeten maken voor ons centrum. Want in Vlaardingen begint het te regenen in de economie van de binnenstad.

Vlaardingen verdient nu meer dan ooit een bestuur en bewoners die nat durven te worden. Nu druppelt het misschien nog, maar zonder de juiste inzet zal het binnenkort misschien gaan gieten, met bakken tegelijk komt het dan.  En nee, het komt niet zomaar ineens uit de lucht vallen.

Vlaardingen: De stad die steeds meer wordt opgeslokt door de snelwegen om ons heen maar ook de stad waar steeds meer mensen gebruiken maken van de groene long de Broekpolder. Enkele jaren geleden in de eerste bezuinigingsronde moest er worden gekort op de subsidie voor de Broekpolder. Noodgedwongen werd er toen de Federatie Broekpolder  opgericht. De Federatie Broekpolder telt inmiddels tientallen vrijwilligers en mede dankzij de inzet van de Federatie en haar vrijwilligers wordt dit prachtige gebied steeds meer gebruikt en is het ontwikkeld. Het heeft er even geregend maar nu schijnt daar de zon weer!

Vlaardingen: de stad van Bassie en Adriaan maar ook de stad waar collega raadsleden zich regelmatig als een clown gedragen. Vlaardingen met z’n eens zo bruisende  binnenstad, de leegstand nu het vertrek van de winkels. Internetverkopen? Dure parkeerplaatsen? Te weinig kruisbestuiving tussen markt, winkeliers, Horeca en gemeente?

Vlaardingen: een stad groot geworden en klein gebleven door mensen met een mentaliteit van ‘hard werken is goed voor je’. De stad waar de burger meester mag zijn en haar plannen prijs mag geven, Vlaardingen: de stad waar ook jij het voor het zeggen hebt!

Samen kunnen we die regen wel aan, samen met ondernemers, gemeente, gemeenteraad en met iedereen die ik vergeet. Maar dan moet er ook de bereidheid zijn om samen te doen, naar elkaar te luisteren, met elkaar nat te worden, zeiknat soms.

Alleen als we dat samen doen, dan geloof ik dat de zon weer zal gaan schijnen, ook voor de Vlaardingse binnenstad. Zoals hier eeuwen geleden werd gevochten door Dirk de Derde, zoals hier de eerste haring binnenkwam en hier de eerste Geuzen waren; zoals we in Vlaardingen zijn, zo zijn we alleen hier. Steden schuilen niet wanneer het regen en Vlaardingers lopen niet weg voor wat water toch?''

*De neon zin: 'Steden schuilen niet wanneer het regent’ van Joseph Brodsky op het gebouw van Stadsbeheer aan het Kleinpolderplein, markeert vanaf half november 2013 de langdurige samenwerking tussen Gemeente en Poetry, die wereldwijd nog steeds uniek is.

 

Marnix Alderliesten

Winkelier in de binnenstad

Gemeenteraadslid van het CDAGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date