Categorieën

Service

Stadslandbouw stopt...of toch niet ?

Stadslandbouw stopt...of toch niet ?
Nieuws

Stadslandbouw stopt...of toch niet ?

  • Redactie
  • 27-10-2015
  • Nieuws
Stadslandbouw stopt...of toch niet ?

VLAARDINGEN - Wordt 2016 het jaar zonder verse biologische Van Ruytenburch groenten voor de Vlaardingse Voedselbank? Als het aan het bestuur en de vrijwilligers van de Stadslandbouw Van Ruytenburch ligt niet! Zij willen heel graag óók in 2016 wekelijks vele kratten vers geoogste biologische groenten aan de voedselbank leveren. Afgelopen drie jaar hebben de vrijwilligers van Stadslandbouw Van Ruytenburch hun bestaansrecht bewezen door het braakliggende terrein aan de Hoflaan tussen de oude brandweerkazerne en de watertoren om te toveren tot een grote groene akker vol met biologische groenten, kruiden en bloemen. Op 1 november komt daar een einde aan. De vrijwilligers dromen van een doorstart bij de Moerman boerderij. En hopen dat gemeente Vlaardingen hierin mee gaat.

Onder het motto ”Meedoen is mee-eten” hebben initiatiefneemsters Annemarie Broek en Nel Versteeg destijds de gemeente weten te overtuigen dat een stad als Vlaardingen óók aan Stadslandbouw kan doen. Het al heel lang braakliggend terrein aan de Hoflaan kreeg een tijdelijke herbestemming als stadsakker. Een bonte stoet van vrijwilligers sloot zich aan bij Van Ruytenburch en zorgde voor een groene long in het centrum van de stad. Met veel enthousiasme en plezier hebben zij afgelopen jaren daar gewerkt om op biologische wijze groenten, kruiden en bloemen te verbouwen.

Van Ruytenburch staat voor verbinding van mensen

Alle vrijwilligers: oud en jong, gepensioneerden, werklozen, arbeidsongeschikte en mensen met een betaalde baan vonden op de stadakker een welbestede, plezierige invulling van hun tijd. Overdag, in de avonduren of in het weekeinde. Er werd samengewerkt met organisaties om de verbouwde producten een goede bestemming te geven. Vanaf het eerste jaar werd er in de oogstperiode wekelijks verse groenten geoogst voor de Vlaardingse Voedselbank. Leerlingen van het Lyceum Vos en het Albeda College hebben er in het kader van schoolprojecten kunnen ervaren wat Stadslandbouw en vrijwilligerswerk betekent. Afgelopen jaar startte een nieuw initiatief onder de paraplu van Van Ruytenburch:  MOM (MaaltijdenOp Maandag). Een groepje enthousiaste amateurkoks verzorgen maaltijden  met producten van de stadsakker voor speciale groepen. Dit werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Het Fonds Schiedam Vlaardingen.

Van Ruytenburch was afgelopen met haar producten aanwezig op verschillende markten, zoals de Lente-, de Duurzaamheids-, de vrijwilligersmarkt in de stad en de Boerenmarkten op Landgoed Hoogstad zodat het Vlaardingse publiek kennis kon maken met de producten van het stadsakker: verse biologische groenten, bloemen, opgekweekte plantjes, zaden en zelf gemaakte jams & chutneys.

 

Op 1 november valt het doek voor de stadsakker aan de Hoflaan. Het terrein wordt overgedragen aan projectontwikkelaar Heymans zodat er huizen gebouwd kunnen worden. De Vrijwilligers van Van Ruytenburch hebben met vereende krachten de laatste week van oktober de stadsakker opgeruimd. Op vrijdag 30 oktober zal er voor de laatste keer aangeleverd worden bij de Voedselbank.

Onder het motto; ‘Redden wat er te redden valt ‘zijn er zoveel mogelijke planten verplaatst naar een stukje grond bij het Duurzaamheidscentrum aan de Hofsingel in afwachting van een nieuwe stadsakker. De natuur & milieueducatie van het Duurzaamheidscentrum is helaas wegbezuinigd en stopt met haar activiteiten in 2016. De gemeente heeft  besloten dat Van Ruytenburch  voortaan de kas mag gebruiken onder andere voor het opkweken van groenten- en bloemenplantjes. De kindertuintjes die daar al jaren begeleid worden door een groep vrijwilligers kunnen onder de paraplu van Van Ruytenburch dan doorgaan. Ook MOM kan in de kas doorgaan met de verbindende maaltijden.

Nu nog een grote Stadsakker voor het verbouwen van groente, kruiden en bloemen zodat de vrijwilligers van Ruytenburch ook daadwerkelijk weer kunnen verbouwen voor de Voedselbank in 2016!