Sprij panden mogelijk toch gesloopt

11-09-2018 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vandaag maakte het college aan de gemeenteraad officieel bekend van plan te zijn het Museumkwartier te (laten) ontwikkelen. Het gaat hier om het gebied aan de Westhavenkade en de Vetteoordskade, rondom het Museum Vlaardingen.  Een deel is al in handen van projectontwikkelaar BPD (het voormalige Bouwfonds) waaronder het voormalige complex van rederij Kwakkelstein (Westhavenkade 65 en 66). BPD gaat volgens de concept intentieovereenkomst de plannen uitvoeren in het gebied, waarbij de Rijksmonumenten behouden blijven.

Van sommige zogeheten ‘beeldbepalende’ panden zal nog vastgesteld  worden of en hoe deze in de plannen meegenomen kunnen worden. Daarvoor wordt onderzocht hoe de staat van deze panden is; het gaat hier om de Vetteoordskade 9 en 11 en Westhavenkade 73 en 74, de zogenaamde ‘Sprij panden’. De gemeente gaf enkele jaren geleden de eigenaar van de Sprij panden een ‘aanwijzing’ om ervoor te zorgen dat de gebrekkige staat ervan geen schade kon toebrengen aan de omgeving (vallend gesteente bijvoorbeeld). Tot die tijd was in ieder geval een aanzienlijk deel van het dak open, waardoor jarenlang de elementen vrij spel hadden. Te vrezen valt dat hierdoor het gebouw van binnen al ernstig aangetast is, waardoor sloop een reële mogelijkheid is. De panden aan de Vetteoordskade 9 en 11 zien er overigens van buiten ook ernstig verweerd en bouwvallig uit.

De ruimte achter de panden aan de Westhavenkade zal volgens de plannen benut worden voor nieuwbouw koopwoningen. Of die er net zo ‘historisch’ uit komen te zien als de rest van de omgeving is nog de vraag.

De gemeenteraad heeft nu nog 10 dagen om haar wensen en bedenkingen (voors en tegens) kenbaar te maken tegen de voorgenomen plannen. Daarna zal er een heel proces van inspraak volgen van alle betrokkenen, waaronder omwonenden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date