Spektakel en weerzien in Oude Haven

04-04-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Zaterdag 9 april strijden zeekadetten uit Nederland voor de titel: “Beste wrikker van Nederland”. De wrikwedstrijden worden gehouden vanaf de Assam II, het schip van de Vlaardingse Zeekadetten vanaf 11.00 uur. Na de wedstrijden worden ‘oude koeien’ uit de sloot gehaald tijdens de viering van het 40-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Vlaardingen.

 

Wedstrijden

De wrikwedstrijden is een initiatief van de Zeekadetten en worden elk jaar gehouden. De gehele zaterdag kan het publiek komen kijken naar de bijzondere wrikwedstrijden. Et publiek kan naar de wedstrijden kijken vanaf de Hoflaan.

Wrikken is een manier om een vlet voort te bewegen door gebruik te maken van één roeispaan. De wrikbeweging is een slag die je goed moet oefenen alvorens de vlet vooruit te krijgen. Van oudsher werd deze roeimethode gebruikt in de binnenvaart en de Nederlandse zeehavens. Vooral als het een kleine afstand betrof, of als er geen ruimte was om te roeien.

,,Alle zeekadetten in Nederland leren het wrikken. Bovendien is het een oude traditie die je eigenlijk niet veel meer ziet. Vandaar dat wij zo’n zeven jaar geleden de wedstrijden zijn begonnen’’, aldus de voorzitter van de Vlaardingse Zeekadetten, Edgar Aaldijk.

 

Reünie 40 jaar bestaan

Vanaf 16.00 uur worden er een kleine honderd oud zeekadetten aan boord van de Assam II verwacht. Edgar Aaldijk: ,,Een grote opkomst, die ons enig sinds heeft verrast. Maar eens zeekadet, altijd zeekadet. Blijkbaar heeft men nog hele goede herinneringen aan de tijd dat men zeekadet was”.

Tijdens de reünie is er veel beeldmateriaal te bekijken maar er zullen vooral grote verhalen de ronden gaan doen aan boord van de Assam II.

Voor meer informatie: zeekadet.nl  of reunie.zeekadet.nl   Gerelateerd