Categorieën

Service

Sluiting dreigt voor Kulk en Stadsgehoorzaal

Sluiting dreigt voor Kulk en Stadsgehoorzaal
Politiek

Sluiting dreigt voor Kulk en Stadsgehoorzaal

  • Erik Meijer
  • 16-06-2014
  • Politiek
Sluiting dreigt voor Kulk en Stadsgehoorzaal

De bodem van de Vlaardingse schatkist is in zicht, de gemeente ontkomt niet aan draconische maatregelen.

VLAARDINGEN - De slogan 'Vlaardingen Bruist' kan na het lezen van de bezuinigingsplannen van het college van burgemeester en wethouders gerust worden bijgezet op begraafplaats Emaus. Het was vooraf al duidelijk dat de 12 miljoen die de gemeente jaarlijks moet bezuinigen alleen maar kon worden gevonden door ingrijpende maatregelen te nemen. En ingrijpend zijn ze. De Stadsgehoorzaal raakt haar subsidie van ruim zes ton per 2016 geheel kwijt en hetzelfde geldt voor zwembad De Kulk dat jaarlijks eveneens zes ton subsidie incasseert. 

Het voortbestaan van het theater en het zwembad staat daarmee nadrukkelijk op de tocht. De Kulk had de financiële huishouding na eerdere bezuinigingsrondes net weer op orde. Hoe het volledig wegvallen van de subsidie moet worden opgevangen, is volkomen onduidelijk. Het college houdt dan ook al rekening met sluiting van het zwembad en wijst erop dat Vlaardingers altijd nog in Maassluis (Dol-Fijn) en Schiedam (Groenoord) kunnen gaan zwemmen. 

Voor de Stadsgehoorzaal hanteren B&W hetzelfde criterium. Vlaardingers kunnen in Schiedam en Rotterdam ook naar het theater dus een Vlaardings Theater is geen absolute noodzaak. Voor de toch al wankele financiële positie van de Stadsgehoorzaal is het schrappen van de subsidie zeker de genadeklap. Nog niet zolang geleden pleitte directeur Sandra Bruinsma ervoor de korting op de subsidie van € 375.000 voor 2015 terug te draaien. Nu raakt zij een jaar later ook nog de laatste  zes ton kwijt. 

Het komend seizoen zal dan ook zo goed als zeker het laatste theaterseizoen in Vlaardingen zijn. Al komend najaar zouden de theatervoorstellingen voor het seizoen 2015-2016 moeten worden vastgelegd. Bruinsma waarschuwde al dat daarvoor onvoldoende financiële zekerheid zou zijn. Financiële zekerheid is er nu dus wel maar dan de zekerheid dat het écht niet kan! 

Zo is er dus een grote kans dat Vlaardingen over enige jaren een stad zonder theater en een stad zonder zwembad is. Uiteindelijk beslist binnenkort de gemeenteraad over de door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde bezuinigingen. Zij kunnen nog een streep zetten door bijvoorbeeld de bezuiniging op het zwembad... maar dan zullen zij meteen moeten aangeven waar ze de zes ton die dat kost dan gaan weghalen!