Sloop onderzeeboot in Vlaardingen gestart

09-01-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Vanmiddag omstreeks 15.00 uur is onderzeeboot Foxtrot succesvol op de kade gezet van de ontmantelingswerf van Jansen Recycling Group in Vlaardingen. De komende weken wordt een start gemaakt met de ontmanteling van de Russische onderzeeër.

De in slechte staat verkerende Foxtrot lag sinds 2002 in het Amsterdamse IJ en moest vanwege bestuursdwang verwijderd worden. De 90-meter lange Foxtrot B-80 is in 1956 in Letland gebouwd en was onderdeel van de vloot van de Sovjet-Unie. In 1991 is hij door ondernemers naar Nederland gehaald, maar vandaag de dag is het onduidelijk wie de eigenaar van het schip is. Voor de gemeente Amsterdam was het roestende schip al jaren een doorn in het oog en het had daarom een Europese aanbesteding uitgeschreven om er vanaf te komen. De aanbesteding werd gewonnen door Struijk Sloop- en Grondwerken, die in samenwerking met Jansen Recycling Group en een aantal andere specialisten deze klus zal klaren.

In de huidige staat weegt de onderzeeboot circa 1.500 ton. Eerst wordt het asbest gesaneerd en het schroot gereed gemaakt om naar de gespecialiseerde ijzersmelterij van Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl te gaan. In deze nieuwe fabriek, operationeel medio 2020, wordt vervuild staalschroot omgezet naar een secundaire grondstof, geschikt voor de staalindustrie. 

 
Over Jansen Recycling Group

Jansen Recycling Group is een van de grootste metaalrecyclers van Nederland. Op de Vlaardingse ontmantelingswerf zijn de afgelopen jaren diverse grote sloopprojecten uitgevoerd, waaronder autotransportschip Baltic Ace (2015), stalen eiland van de Pier van Scheveningen (2016) en de oude Botlekbrug (2018). 

 

  Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date