Categorieën

Service

Slag bij Vlaardingen in Museum

Slag bij Vlaardingen in Museum
Nieuws

Slag bij Vlaardingen in Museum

  • Redactie
  • 18-05-2015
  • Nieuws
Slag bij Vlaardingen in Museum
VLAARDINGEN - Op vrijdagmiddag 15 mei vonden er in de Broekpolder te Vlaardingen filmopnamen plaats. De opnamen werden gemaakt ten behoeve van de productie van een promotiefilm, die de opening en activiteiten van het Museum Vlaardingen zal ondersteunen. De film wordt geproduceerd door Lydia Koopmans. De eindproductie van de film zal binnenkort te zien zijn tijdens de opening van het Museum Vlaardingen.

De Stichting Slag Bij Vlaardingen zal in het Museum Vlaardingen ook ruimte ter beschikking krijgen om naast haar activiteiten uiting te geven aan dit voor Vlaardingen zeer gedenkwaardige en historisch betekenisvolle wapenfeit. In de aanloop naar de 1000-jarige herdenking in 2018 zet de stichting de eerste stappen naar de promotie van deze viering.

De Slag bij Vlaardingen werd gevoerd door graaf Dirk III van Holland tegen keizer Hendrik II. Tegen de zin van de keizer, die in die tijd de leenheer van de graaf was, stelde Dirk III een tol in op de rivier de Merwede (de huidige Maas) bij Vlaardingen. Deze tol wekte ook het ongenoegen op van kooplui uit het bisdom Utrecht. De bisschop van Utrecht riep daarom de hulp in van de Duitse keizer en deze zond een leger naar Vlaardingen. Dirk III versloeg dit leger op 29 juli 1018 en daarmee werd een eerste basis gelegd voor het onafhankelijke graafschap Holland en daarmee het Nederland waarin we nu leven.

Met de samenwerking met het Museum Vlaardingen wordt een eerste stap gezet en concreet inhoud gegeven aan het bevorderen van het historisch besef van de velen die hier, in de directe en indirecte omgeving van Vlaardingen verblijven. Voor wie meer wil weten, klik hier