Categorieën

Service

Sinterklaas en Pieterbaas in het Streekmuseum

Sinterklaas en Pieterbaas in het Streekmuseum
Uit

Sinterklaas en Pieterbaas in het Streekmuseum

  • Redactie
  • 25-10-2014
  • Uit
Sinterklaas en Pieterbaas in het Streekmuseum

Een afbeelding van Zwarte Piet zoals die nu natuurlijk nooit meer zou worden getekend. Met die sigaret in zijn mond is hij een slecht voorbeeld voor de jeugd.

VLAARDINGEN - Streekmuseum Jan Anderson heeft een tentoonstelling samengesteld over de viering van het Sinterklaasfeest met daarin tal van prachtige historische afbeeldingen. De tentoonstelling laat zien hoe de Moor - in het Nederland van de achttiende eeuw bij menig rijke familie in dienst als huisbediende - model stond voor het hulpje van Sinterklaas dat in 1850 door de onderwijzer Jan Schenkman werd geïntroduceerd. 

Op de tentoonstelling zijn prentenboeken te zien uit de negentiende en twintigste eeuw, Sintprenten waarvan sommige nog zonder Zwarte Piet, liederenbundels, bladmuziek en  grammofoonplaten (zelfs 78 toeren). Uiteraard ontbreken de St. Nicolaas-bekers voor de chocolademelk niet, de klomp met hooi en een peen, alsmede vooroorlogse kranten met pagina’s vol advertenties van de HEMA en Galerie Modern. Kortom de volledige geschiedenis van het Sinterklaasfeest. 

Daarnaast wordt tijdens de tentoonstelling de film uit 1966 van Jan Dulfer vertoond over de binnenkomst van de Sint in Vlaardingen, met de verstrekking van de zogenaamde Zwarte Piet zegels bij de boodschappen waarbij de hoofdprijs een auto was. 

De tentoonstelling in het Streekmuseum aan de Kethelweg 50 is iedere zaterdag en iedere eerste zondag van de maand te zien van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.