Simultaantekeningen tekenwonder gaan viraal

06-02-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Afgelopen week gingen de simultaan gemaakte tekeningen door de Vlaardingse Rajacenna van Taylor Swift en Selena Gomez viraal op internet. Dit bleef niet onopgemerkt voor onder andere Nicolette van Dam en Bas Smit, die haar op tv zagen, meteen benaderden en grote interesse toonden in de uniek tot stand gekomen hyper fotorealistische potloodtekeningen. ,,Niet normaal jouw tekeningen!'' en ,,Sorry, jij bent niet normaal hoor, echt waanzinnig cool'', waren enkele reacties van het koppel.

Gelijktijdig simultaantekenen met zowel de linker- als rechterhand is een buitengewone moeilijke kunstvorm, die nooit eerder is gedaan met kleurpotloden in het hyper-realisme. Tekenwonder Rajacenna publiceert nu een nieuw simultaanfilmpje waarin zij Nicolette van Dam en Bas Smit simultaan vereeuwigd heeft in uitzonderlijke potloodtekeningen. Op deze manier wilde Rajacenna alsnog de actie voor het Prinses Maxima centrum van Bas en Nicolette onder de aandacht brengen en steunen. 

Ambidextrie

Rajacenna heeft een kundigheid die geniën zoals Albert Einstein en Leonardo da Vinci ook bezaten. Ambidextrie of tweehandigheid is een zeldzaam fenomeen. Slechts 1 procent van de wereldbevolking heeft een natuurlijke vorm van ambidextrie. Met beide handen tegelijkertijd kunnen tekenen is al opmerkelijker te noemen. Met de linker- en rechterhand op hetzelfde moment twee totaal verschillende tekeningen produceren is nog uitzondelijker. En tekeningen maken op dit hyper-fotorealisme-masterniveau is al helemaal onvoorstelbaar. Bijkomend detail van deze ongelooflijke vaardigheid is dat Rajacenna dit nooit vooraf heeft geoefend. De ogen van Rajacenna worden vaak vergeleken met die van een fotocamera. Haar arts zei eens: "haar hersenen moeten zeer ingewikkelde processen berekenen alvorens die informatie naar haar handen te verzenden.''

Als tiener één van de beste artiesten ter wereld

Zonder ooit een kunstopleiding te hebben gehad, werd Rajacenna als tiener (2009) wereldwijd bekend met haar tekeningen die niet van een foto te onderscheiden zijn. Ze behoorde ineens op jonge leeftijd tot de beste artiesten ter wereld.

In 2009 was 'potlood-Ninja', zoals journalisten Rajacenna noemen, één van de eerste artiesten, die de trend op internet zetten door beroemdheden met potlood te tekenen en het proces te videotapen. Kort daarna verscheen ze in veel Nederlandse Tv-Programma’s, wereldwijde tijdschriften, kranten, op de radio en zelfs op de Japanse tv. Op 17-jarige leeftijd behoorde ze al tot de 400 meest inspirerende vrouwen en ontving ze de 'Born to lead' Award van CosmoGirl.

Justin Bieber

In 2011 vroeg Justin Bieber's platenmaatschappij haar om de tekening die ze gemaakt van hem persoonlijk te geven. Ze nam deel aan de 'ArtAcademy'-campagne van Nintendo en een grote reclamecampagne van het beroemde Braziliaanse interieurdesignbedrijf Mosarte.

Ze werd gefeatured in de Elite tentoonstelling in de 'Mailbox' in Birmingham, Engeland en de band Owl City, singer-songwriter Adam Young, vroeg haar om een promotionele tekening te maken voor de timelapse video van de cover art van zijn album, Mobile Orchestra.
Wat beroemdheden zeggen van Rajacenna:

Justin Bieber: 'Rajacenna's artistieke talent is amazing'
Adam Young van Owl City: 'Fantastisch, dit is zo geweldig. We zijn zo geïnspireerd door je werk en talent.'Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date