Categorieën

Service

Schuldhulpmaatje Ellen; Maak altijd alle post open!

Schuldhulpmaatje Ellen; Maak altijd alle post open!
Nieuws

Schuldhulpmaatje Ellen; Maak altijd alle post open!

  • Redactie
  • 29-10-2020
  • Nieuws
Schuldhulpmaatje Ellen; Maak altijd alle post open!
VLAARDINGEN - Al tijdens haar baan bij de salarisadministratie van een groot bedrijf ging Ellen op zoek naar vrijwilligerswerk en hoefde niet lang te zoeken. Tijdens een gesprek met Rob van Herwaarden van de Windwijzer werd zij gelijk enthousiast om schuldhulpmaatje te worden. ,,Tijdens mijn werk kwam ik regelmatig in aanraking met loonbeslagen en dan is het eigenlijk al te laat. Als je iets kunt doen aan je geldproblemen kun je er beter snel mee beginnen en ik vind het mooi om mensen daar een handje bij te helpen.'' Inmiddels heeft Ellen al zeven mensen begeleid en het smaakt nog steeds naar meer.

Na de training van drie zaterdagen startte Ellen in 2016 met een mevrouw die net gescheiden was, zonder werk, problemen met de alimentatie had en eigenlijk alles opnieuw moest regelen. Ellen werd tijdens de eerste gesprekken geholpen door een van de coördinatoren. Er was nog geen sprake van echte schulden maar de financiële administratie was dusdanig in de war dat schulden op de loer lagen. ,,Met name met de belastingdienst en alle aanslagen wist mevrouw geen raad en daar kon ik haar goed mee helpen. In een moeilijke tijd zoals na een scheiding is het lastig om financieel alles op orde te krijgen en fijn als iemand je daarbij helpt. Veel mensen maken dan ook de post niet meer open omdat ze er geen raad mee weten.''

Ellen snapt vaak wel waardoor de problemen ontstaan en het gaat niet altijd alleen om het ordenen van papieren en correspondentie met de belastingdienst. ,,Ik was maatje van een meisje dat op haar achttiende jaar uit de jeugdzorg kwam en opeens alles zelf moest regelen. Huisvesting, inkomen en weer terug naar school. Volgens de wet is iemand van achttien volwassen maar in de praktijk is dat vaak niet zo. Ook kinderen die thuis wonen worden dan nog vaak door hun ouders geholpen met het zoeken naar een woning, studie of werk en andere noodzakelijke zaken.'' Ellen kon ook dit meisje weer op de rit krijgen.

Naast de wat kortlopende begeleiding weet Ellen wel dat het een lange adem vraagt om iemand weer financieel zelfredzaam te maken. ,,En soms moeten er eerst andere problemen worden opgelost voordat iemand weer aandacht kan hebben voor balans in de inkomsten en uitgaven.'' Als er sprake is van meerdere problemen worden ook het wijkteam en  de sociale raadslieden van Minters ingeschakeld.

Naast financiële kennis van zaken en de competentie om makkelijk met mensen om te gaan is geduld een vereiste. Enerzijds omdat het gaat om langlopende procedures bij instanties maar ook omdat het de bedoeling is dat iemand leert om financieel zelfredzaam te zijn. Dan moet je mensen ‘meenemen’ in alles wat je doet. Wanneer Ellen niet zeker is van haar zaak doet zij een beroep op een van de coördinatoren of een collega schuldhulpmaatje. ,,Ik wil het zorgvuldig doen, ook als dit wat langer duurt.''

Het mooie aan dit werk vindt Ellen dat er echt resultaat geboekt wordt door haar begeleiding, dat ze haar ervaring en kennis nog kan gebruiken en dat mensen daar echt iets aan hebben.

Ook geïnteresseerd om schuldhulpmaatje te worden of eerst wat meer informatie? Neem dan contact op met Rob van Herwaarden. Hij is bereikbaar op 010 – 43466855 | 06 – 42406350 of [email protected].

De Windwijzer

Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Meer over De Windwijzer →