Categorieën

Service

Scholen luiden noodklok over ruimte: zo kan het niet langer!

Scholen luiden noodklok over ruimte: zo kan het niet langer!
Nieuws

Scholen luiden noodklok over ruimte: zo kan het niet langer!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 19-04-2019
  • Nieuws
Scholen luiden noodklok over ruimte: zo kan het niet langer!
VLAARDINGEN – Koolmonoxidemelders in het lokaal om in de gaten te houden of er wel genoeg zuurstof is. Noodlokalen die toegezegd waren die er allang hadden moeten staan, maar er niet zijn. Kleuters die eerst een kilometer moeten lopen om ‘gym’ te krijgen omdat hun eigen gymlokaal bezet is. Kortom, het houdt niet over op de katholieke basisschool De Hoeksteen in de Holy-wijk.

Veel scholen in Vlaardingen barsten uit hun voegen en hebben meer ruimte nodig om les te geven. Gisteravond spraken vertegenwoordigers van basisschool De Hoeksteen in Holy de gemeenteraad toe. Over de hoge nood, en ook het ‘kunst- en vliegwerk’ waarmee nu les wordt gegeven in ruimtes die daarvoor eigenlijk niet bedoeld zijn. En zeker niet geschikt.

,,Door de structurele toename van het aantal kinderen in de wijk, moest De Hoeksteen dit schooljaar starten met een extra groep’’, aldus betrokken ouder Sytske Schoenmakers. ,,Hiervoor moest er in september 2018 een noodlokaal staan. Dat stond er niet. De belofte werd “januari 2019”. En toen “voor de zomervakantie”. En nu is het “na de kerstvakantie van het komende schooljaar”. Zonder noodlokaal kunnen de 34 kinderen van groep 7 alleen terecht in de gymzaal. Maar die is bedoeld voor het bewegingsonderwijs van onze 130 kleuters. De gymzaal is “opgeofferd”. Voor een paar maanden – dachten bestuur, leerkrachten, ouders en leerlingen. Want deze “oplossing” is verre van ideaal’’.

Vlaardingen investeert jaarlijks 300.000 euro om haar inwoners meer te laten bewegen. En scholen offeren beweegruimte aan klaslokalen, omdat de gemeente niet aan de huisvestingsvraag voldoet. Natuurlijk kan bewegingsonderwijs bij mooi weer prima buiten. Maar bij regen, storm en andere weersomstandigheden waarin je 4- en 5-jarigen liever binnen hebt, komt bewegingsonderwijs in de verdrukking.

Troy, leerling van De Hoeksteen, vertelde de raad hoe het is voor kinderen om in de gymzaal les te moeten krijgen: ,,Het wordt natuurlijk weer voorjaar en zomer en dan wordt het warmer buiten, maar ook in de klas. Om dan met 34 kinderen in een klas te zitten is best benauwd. In de klas hebben we een CO- meter staan. Hoe langer we in het lokaal zitten, hoe minder zuurstof er is voor ons. Dat is te zien op die meter, en dat merken we ook. Moet je voorstellen 34 kinderen van 10 en 11 jaar in een te warme gymzaal. Dat is voor mijn meester ook niet altijd makkelijk’’.

De oudste kleuters mogen sinds een paar maanden gymmen in de gymzaal die voor de grotere kinderen is, dat is een stuk lopen, ongeveer een kilometer. Voor sommige van die kleuters is dat eigenlijk nog te ver, die zijn al moe als ze aan de gymles beginnen. Dus moeten er altijd moeders mee om de groep te begeleiden.

Vandaag wordt de gemeenteraad bijgepraat op het stadhuis over de ‘zware dossiers’ , door de ambtenaren en wethouders. En daar hoort ook het Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs in Vlaardingen bij. Dat veel zaken al veel te lang duren is wel zeker. Over bijvoorbeeld de noodlokalen voor De Hoeksteen gaf de raad gisteren ook al aan dat deze er hadden moeten staan. ,,Spijtig dat de aanbesteding zo lang moet duren’’, aldus raadslid Marnix Alderliesten van het CDA.

Sytske Schoenmakers besloot gisteren met een laatste beroep op de raad: ,, Namens alle ouders van kinderen die op de Hoeksteen zitten of daarnaartoe willen, vraag ik u om net zo stoer en ambitieus te zijn als bij de investering in nieuwe wijken. Kiest u voor de toekomst van onze stad en gaat u achter onze kinderen staan?  Help ons dan alstublieft door het noodlokaal dat er al had moeten zijn, zo snel mogelijk te plaatsen. En zorg dat de achterstand in onderwijshuisvesting binnen 8 jaar ingelopen wordt. U verwezenlijkt dan uw gezamenlijke ambitie: In Vlaardingen wordt kwalitatief goed onderwijs gegeven in duurzame gebouwen met een gezond binnenklimaat.’’