Schade beperkt bij afgelopen jaarwisseling

27-03-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - 14 afvalbakken opgeblazen en 6 bovengrondse en 3 ondergrondse containers door brand beschadigd. Daarnaast zijn er 4 kolkdeksels verdwenen, gevonden en teruggeplaatst en twee glijbanen en een bank vernield. Kortom, de schade met Oud & Nieuw viel dit jaar mee in Vlaardingen en het schadebedrag kwam uit op bijna €9500. In vergelijking met het jaar ervoor zo’n €2500 hoger, maar eerder was het nog weleens een veelvoud van dit bedrag. Het jaar ervoor bijvoorbeeld bedroeg dit meer dan €20.000.

De evaluatie van de afgelopen jaarwisseling komt altijd wat later in het jaar, maar afgelopen week presenteerde de afdeling Toezicht & Handhaving deze. Over het algemeen was er tevredenheid over het verloop maar vooraf en tijdens was er natuurlijk ook de nodige spanning over mogelijke activiteiten om alsnog (verboden) vreugdevuren op te bouwen. Om dat tegen te gaan waren alle diensten zo’n beetje paraat, verloven ingetrokken en werd er bij beginnende brandjes snel een team ingezet om de brand te blussen en toeschouwers te sussen. Ook waren er nog eens acht camera’s op diverse plekken in de stad neergezet om de ‘boel in de gaten te houden’. Vooral dan op de plaatsen waar voorheen de vreugdevuren waren en op de locaties waar het bestuur van de stad zetelde: de Markt en het Westnieuwland bij het Stadhuis en Stadskantoor. De kosten daarvoor werden niet in de evaluatie meegenomen, maar een schatting daarvan zal eerder in de tienduizenden dan in de duizenden euro’s ‘lopen’.

In navolging van de buren in Maassluis is tenslotte ook in Vlaardingen vastgesteld dat het systeem om het afsteken van vuurwerk te detecteren duur en zinloos was. Per direct is het aflopende contract met de leverancier dan ook niet verder verlengd. Het vuurwerkdetectiesysteem kostte in Vlaardingen zo’n €30.000 en het zou met een seconde of tien de medewerkers van Toezicht & Handhaving waarschuwen waar er vuurwerk is afgestoken. De aanleiding voor de aanschaf en inzet van het systeem waren de vele klachten rond de jaarwisseling van 2016/2017 over vuurwerkoverlast. De tien seconden waarbinnen Toezicht & Handhaving gewaarschuwd wordt over de ‘afsteeklocatie van vuurwerk’ zijn voor de daders lang genoeg om zich uit de voeten te maken. Laat staan als de ‘lichtblauwe brigade’  nog wat tijd nodig heeft om juist die locatie te bereiken. En het systeem bestrijkt ook maar een klein gebied; het was niet in alle wijken aanwezig.

 Gerelateerd