Categorieën

Service

Saneringsplan provincie bedreigt groene Broekpolder

Saneringsplan provincie bedreigt groene Broekpolder
Nieuws

Saneringsplan provincie bedreigt groene Broekpolder

  • Redactie
  • 23-02-2019
  • Nieuws
Saneringsplan provincie bedreigt groene Broekpolder
VLAARDINGEN - In Vlaardingen is geschokt gereageerd op de saneringsplannen van de provincie Zuid-Holland voor de Broekpolder. Die zijn grootschalig en leidden tot een totale kaalslag in het natuur- en recreatiegebied. De provincie wil tot sanering overgaan vanwege het vervuilde havenslib waarmee de Broekpolder in de jaren vijftig is opgehoogd. Dat havenslib bevat (nog altijd) veel schadelijke componenten (zogenaamde drins) die vroeger in het Westland werden gebruikt. Deze bestrijdingsmiddelen zijn inmiddels al lang  verboden maar zitten dus wel in de grond van de Broekpolder.

Er wordt nog onderhandeld over hoe de sanering wordt aangepakt. Daarbij zijn naast de provincie ook de gemeente Vlaardingen, Staatsbosbeheer, DCMR en de Federatie Broekpolder betrokken. De gevolgen van de door de provincie voorgestelde, gehele en snelle sanering met een leeflaag heeft enorme consequenties voor de Broekpolder. ,,Alle bomen, planten en dieren zullen uit het gebied verdwijnen'' zo meent GroenLinks. ,,Na deze werkzaamheden is er dan ook sprake van een totale kaalslag. Het duurt minimaal dertig jaar voordat de bomen volledig zijn terug gegroeid.''

De politiek komt tegen deze optie in verzet. GroenLinks noemt de sanering - gesteund door PvdA, D66 en CDA - op deze manier onaanvaardbaar. Zij willen alleen sanering op plekken waar dat absoluut noodzakelijk is. De sanering zou bovendien gefaseerd moeten gebeuren, waarbij telkens slechts een klein deel van de polder wordt aangepakt en onmiddellijk herplant volgt.