Categorieën

Service

Rottahuis in Broekpolder is af (en er volgt meer)

Rottahuis in Broekpolder is af (en er volgt meer)
Nieuws

Rottahuis in Broekpolder is af (en er volgt meer)

  • Redactie
  • 11-10-2019
  • Nieuws
Rottahuis in Broekpolder is af (en er volgt meer)
VLAARDINGEN – Bij de nagespeelde Slag bij Vlaardingen, in juni vorig jaar, waren de contouren al goed zichtbaar voor de vele bezoekers: het Rottahuis in de Broekpolder, gelegen op een kunstmatige terp. Het Rottahuis is een getrouwe kopie van een woning van rond het jaar 1000 AD, gebouwd met nagemaakt historisch gereedschap. Restanten van het origineel waren gevonden bij de bouw van de Markthal in Rotterdam. De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga was daarom vandaag overgekomen om het huis te bezichtigen, en te openen met burgemeester Annemiek Jetten.

Het Rottahuis was vandaag dus  officieel ‘af’ en bewoond, want er bleek een boerengezin uit de vroege middeleeuwen aanwezig. Die openden de deur waaraan door burgemeester Annemiek Jetten en wethouder Bert Wijbenga werd geklopt, waarmee het Rottahuis officieel geopend werd. Vervolgens werd er getoost met moderne kristallen glazen, gevuld met bubbeltjeswijn op deze nieuwe fase van de ontwikkeling van het Educatief Archeologisch Erf.

Na de opening van het huis werd ook nog de nieuwe naam van het Educatief Archeologisch Erf onthuld op een bordje naast het Rottahuis. Met de ambities en de plannen om het gebied door te ontwikkelen is dat nogal een mondvol, voor Vlaardingen een prima benaming maar als toeristische trekpleister ‘bekt het niet lekker’. Vanaf vandaag spreken we voortaan over “Masamuda”. Masamuda is de inheemse naam voor het Maasmondgebied zoals die in de middeleeuwen voorkwam en die het focusgebied van het Erf bestrijkt. De naam geeft uitdrukking aan het herkomstgebied van de archeologische reconstructies en hun datering. Overigens betekent het in het Indonesisch “Jeugd”, en met enige verbeeldingskracht kun je dan over de jeugdige of jongste geschiedenis spreken.

Op het terrein van het Educatief Archeologisch Erf Masamuda wordt de komende jaren in de vorm van een tijdreis het wonen en leven in het (verre) verleden gereconstrueerd. Met de bouw van gebouwen uit de prehistorie, Romeinse Tijd en Middeleeuwen en het doen herleven van de bijpassende oude landschappen.

Hierbij wordt nauw samengewerkt met de faculteit Archeologie (Material Culture Studies) van de Universiteit Leiden, archeologische huizenbouwer Leo Wolterbeek en de archeologische diensten van de gemeenten Rotterdam en Vlaardingen. Groot is verder de inzet van vrijwilligers, al dan niet aangesloten bij de archeologische werkgroep AWN-Helinium.

Vanwege juist al die vrijwilligers is de (Federatie) Broekpolder en alles wat zich er in bevindt, van Klauterwoud tot de Ruigte en nu Masamuda het grootste burgerinitiatief in Nederland. Ook dat is Vlaardingen.