RET gaat voor elektrische bussen

13-07-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/ROTTERDAM - De RET gaat 55 elektrische bussen bestellen die vanaf 2019 worden ingezet. De bussen worden gemaakt door VDL Bus & Coach. Dat bedrijf gaat ook de infrastructuur aanleggen om de bussen op diverse plekken op te laden.

De planning is dat de bussen in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen gaan rijden. Maurice Unck, Algemeen Directeur van de RET: ,,Met de voorlopige gunning komt de verduurzaming van onze busvloot een stap dichterbij. Naast deze gunning zijn we van plan om dit jaar de opdracht te verlenen tot de levering van meer dan honderd hybride bussen. De 55 volledig elektrische bussen gebruiken we voor kortere stadslijnen, de hybride bussen voor de streeklijnen.”

De provincies, de Rijksoverheid en de vervoersregio’s hebben eerder al vastgelegd dat er vanaf 2025 geen dieselbussen meer worden aangeschaft en dat in 2030 alle dieselbussen voor het openbaar vervoer uit het straatbeeld verdwijnen. De overgang naar 100% zero emissie bussen pakt de RET in fasen aan: 55 bussen in 2019, 50 bussen in 2021, 50 bussen in 2024 en de laatste 110 bussen in 2029.

De 55 bussen vertrekken elke ochtend met een volgeladen batterij vanaf locatie Kleiweg en worden overdag op knooppunten en eindpunten bijgeladen. Laden gebeurt via een pantograaf, een arm die vanaf het dak van de bus omhoog komt als de bus onder een laadpaal staat. De chauffeur koppelt de bus met één druk op de knop van achter zijn stuur aan het net. Een volgeladen bus heeft voldoende capaciteit om in de spits zonder bijladen door te rijden. De bussen rijden op 100% groene stroom.

 Gerelateerd