Ranomi Kromowidjojo geeft les in Vlaardingen

14-11-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – De kinderen van groep 6 van de Van Kampenschool keken vanochtend hun ogen uit toen er een Olympische sporter de klas binnen wandelde. Rond kwart voor tien verscheen zwemster Ranomi Kromowidjojo bij de locatie aan de Willem Pijperstraat.

In aanloop naar de Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november lanceert UNICEF een nieuwe kinderrechtenles voor basisscholen. Teveel kinderen in Nederland zijn onvoldoende op de hoogte van hun rechten, ontdekte UNICEF. Ranomi Kromowidjojo, zwemster en ambassadeur van UNICEF, trapte vanochtend af door de digibordles te geven aan groep 6 en 7 op de Van Kampenschool in Vlaardingen. UNICEF roept leerkrachten in heel Nederland op om de les in hun klas te gaan gebruiken en zo het gebrek aan kennis te verhelpen.

,,Toen ik met UNICEF in arme gebieden in Brazilië was, ontmoette ik kinderen die heel hard hulp nodig hebben. Omdat ik het zo belangrijk vind dat kinderen kansen krijgen, ben ik ambassadeur voor UNICEF en geef ik deze les’’, vertelt Ranomi Kromowidjojo. ,,Alle kinderen moeten weten wat hun rechten zijn, zeker in Nederland.’’

Via het digibord krijgen leerlingen educatieve filmpjes te zien over kinderrechten. De les bevat verschillende werkvormen en is zeer interactief, zodat de aandacht van kinderen wordt vastgehouden. De les is voor het eerst digitaal beschikbaar en past binnen het vak Wereldoriëntatie.  Kinderrechtenorganisatie UNICEF ontwikkelde de les speciaal voor de bovenbouw van basisscholen om leerkrachten de mogelijkheid te geven gemakkelijk les te geven over kinderrechten.  

,,Ik vind het belangrijk om kinderen bewust te maken van de rechten die zij als kind hebben én van het feit dat deze kinderrechten nog lang niet overal nageleefd worden’’, vertelt Manon van ’t Wout, juf van groep 6 aan de Van Kampenschool. ,,Kinderen zijn de toekomst; zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor alle kinderen!’’

Uit onderzoek van UNICEF blijkt dat ruim 40 procent van de kinderen geen enkel kinderrecht kan noemen. Ruim 75 procent van de leerkrachten op de basisschool vindt kinderrechteneducatie belangrijk, maar slechts 52 procent van de leerkrachten besteedt er aandacht aan. Te weinig tijd is het meest genoemde argument. De digitale lessen van UNICEF moeten het de leerkrachten makkelijk maken. Volgens UNICEF kunnen kinderen die hun rechten kennen beter voor zichzelf opkomen. Het is zelfs in het Kinderrechtenverdrag vastgelegd dat kinderen geïnformeerd moeten worden over hun rechten.

Voor het downloaden van de les, klik hier of hierGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date