Categorieën

Service

Raad accepteert uitleg wethouder over uitgaven

Raad accepteert uitleg wethouder over uitgaven
Politiek

Raad accepteert uitleg wethouder over uitgaven

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 21-11-2014
  • Politiek
Raad accepteert uitleg wethouder over uitgaven

VLAARDINGEN - ,,Als u wilt dat ik mijn excuses hiervoor aanbied, dan moet u het maar zeggen’’. Wethouder Cees Oosterom die deze woorden uitsprak op de oriënterende raadsvergadering van donderdag 20 november deed dit uiteindelijk niet. Op VVD-fractievoorzitster Vera Kalf na, reageerde feitelijk niemand van de andere partijen. Wat was er aan de hand ?

Oosterom is verantwoordelijk portefeuillehouder voor een aantal taken op het gebied van zorg en Jeugdzorg die per 1 januari naar de gemeente worden overgeheveld. Een zware klus, die veel voorbereiding vergt. Vlaardingen lijkt redelijk op schema te liggen met deze voorbereidingen en in de Westwijk draait al een proef met een wijkteam. Dat kost geld, niet alleen nu maar ook de komende jaren. Oosterom heeft de afgelopen jaren al laten zien succesvol om te kunnen gaan met zijn budget voor de zorg; er is geld overgehouden, de zogeheten WMO-reserve. Zonder toestemming van de gemeenteraad mag je echter hier niet zomaar niet begrote uitgaven doen, en dat is nou net wat Oosterom wel gedaan heeft. Er is geld gebruikt om het wijkteam  in de Westwijk op te zetten en een deel van andere bijbehorende kosten te betalen. De raad is hier echter pas achteraf over geïnformeerd. Voor het grootste deel van het benodigde budget voor dit jaar en 2015 ligt er nu een raadsvoorstel vanuit het college dat gisteren alvast besproken werd.

,,Er moet me iets van het hart over de kosten om iets neer te zetten’’, begon Oosterom de raad toe te spreken. ,,Er waren verschillende opties om een en ander te financieren en ik ben er vanuit gegaan dat de WMO-reserves hiervoor wel gebruikt mochten worden. Esther Heijndijk van de ChristenUnie/SGP vroeg de wethouder herhaaldelijk wat zijn overwegingen hierbij dan waren. ,,We ontlasten hiermee wel de overige middelen zoals de Algemene Reserves’’.  Fractievoorzitster Kalf stak echter haar verbazing niet onder stoelen of banken en reageerde boos: ,,We worden hier in een ongewenste positie gemanoeuvreerd als raad. Als u straks nog meer geld nodig heeft, en we weten met zijn allen echt niet precies hoeveel, wat gaat u dan doen?’’

Bij de overige fracties bleef het oorverdovend stil, en niemand viel fractievoorzitster Kalf bij. Dat er geld beschikbaar moest zijn voor een goede voorbereiding is duidelijk voor iedereen. Dat de wethouder de raad daarbij gepasseerd had bleek voor de aanwezigen, op Kalf na, geen enkel punt te zijn. Oosterom zag dat er vanuit geen enkele andere fractie enige tegenstand werd gegeven, waardoor de schade voor hem beperkt bleef. Het conflict met de VVD doofde daarop als een nachtkaars uit. Voor de overige raadsleden blijft er nog wel wat stof tot nadenken over, met betrekking tot de eigen controlerende taken en het budgetrecht van de raad.