Categorieën

Service

Programma Dodenherdenking

Programma Dodenherdenking
Nieuws

Programma Dodenherdenking

  • Redactie
  • 01-05-2018
  • Nieuws
Programma Dodenherdenking
VLAARDINGEN – Op vrijdag 4 mei vindt ook in Vlaardingen weer de Dodenherdenking plaats. Tijdens deze Nationale Herdenking wordt iedereen herdacht - burgers en militairen – die is omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Het programma van de herdenking in Vlaardingen ziet er als volgt uit.

Locatie Emaus: Herdenking Indiëgangers
14.00 uur: Ontvangst Aula Begraafplaats met koffie.
14.30 – 15.30 uur: Herdenking Indië – Monument. 

Locatie Stadhuis: Dodenherdenking Vlaardingen
18.30 – 19.15 uur: Ontvangst in de burgemeesterskamer van leerlingen van enkele basisschoolleerlingen door de burgemeester Annemiek Jetten en door de voorzitter van de stichting Nationale Gedenkdagen Vincent Kevenaar.
19.00 – 19.30 uur: Opstellen/formeren stille tocht in de Schoolstraat.
19.35 – 19.55 uur: Stille tocht via de Markt en het Geuzenmonument naar het Verploegh Chasséplein. Aan de stille tocht en de herdenking op het Verploegh Chasséplein zal een afvaardiging van Vlaardingse veteranen deelnemen. 

Locatie Verploegh Chasséplein: Dodenherdenking Vlaardingen
19.45 - 19.59 uur: De Vlaardingen Band speelt koraalmuziek.
19.59 uur: de Last Post wordt ingezet met daaropvolgend twee minuten stilte.
20.02 - 21.00 uur: Herdenkingsprogramma met toespraken, muziek en het leggen van de kransen. De Vlaardingse basisschooljeugd zal rood, wit en blauwe bloemen leggen. Het programma daarna bestaat verder uit korte voordrachten. De kransen worden door verschillende organisaties en personen neergelegd bij het monument op het Verploegh Chasséplein. Tijdens het leggen van de kransen speelt de Vlaardingen band de 'Funaral March' van Chopin en daarna volgt een gedicht. De zanggroep 4 mei zingt 'Geef Vrede Heer Geef Vrede' onder leiding van Jan Wilmer. De traditionele herdenkingstoespraak wordt gehouden door burgemeester Annemiek Jetten. Hierna volgt Het lied der achttien Dooden van Jan Campert door de Zanggroep 4 mei. Tot slot worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen onder begeleiding van de Vlaardingen Band. Na afloop van de plechtigheid is er koffie in de Windwijzer aan de Schiedamseweg. 

Locatie Windwijzer
21.00 uur: De vertelvoorstelling 'Binnen de poorten 1943-1945' van Eric Borrias. Binnen de Poorten vertelt het verhaal van Jules Schelvis, die op 1 juni 1943 samen met zijn vrouw Rachel en haar familie vanuit Westerbork naar Sobibor wordt gedeporteerd. Op een klein groepje mannen na, onder wie Schelvis, wordt iedereen direct na aankomst vergast. Gedurende twee jaar zwerft Schelvis van kamp naar kamp. De bevrijding volgt op 8 april 1945 in Zuid-Duitsland. Het stuk is een mengvorm van spel en vertelling. Jiddische muziek speelt een belangrijke rol; de muziek versterkt het spelen en verwoordt soms wat niet te verwoorden is.

Locatie Streekmuseum Jan Anderson
14.00 – 16.00 uur: Expositie in het Vlaardingse Streekmuseum van Jan Anderson, Kethelweg 50, over de leden van de Burgerwacht. Vijftien leden hiervan traden toe tot de verzetsgroep, één van hen werd op 13 maart 1941 gefusilleerd en vier anderen kwamen om in Buchenwald. In het stadsarchief bleek nog een film te zijn uit 1937 die in het Streekmuseum gedraaid wordt. Gedurende deze dagen zullen tweedehands boeken over de tweede wereldoorlog worden aangeboden.