Polsbandje tegen eenzaamheid

27-09-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Tijdens de Week tegen de Eenzaamheid, 27 september tot en met 6 oktober, stelt de gemeente Vlaardingen gratis zilverkleurige polsbandjes beschikbaar. Het polsbandje is bedoeld om gesprekken op gang te brengen en geeft aan dat je open staat voor een praatje. Het doel is de aanpak van eenzaamheid en het creëren van meer verbondenheid. Wie zo'n bandje draagt is 'ambassadeur' tegen eenzaamheid en zet zich daarvoor in.

Op donderdagavond werd er ook in commissieverband in de gemeenteraad over gesproken. In een presentatie kwam de term ‘Expeditie Eenzaamheid’ naar voren, onderdeel van een aanpak van eenzaamheid in de Vlaardingse samenleving waarbij een team van zes ambtenaren initiatieven heeft ontwikkeld en nog gaat ontwikkelen. Dit doen ze samen met het bedrijf Six Fingers, dat zichzelf ‘Toekomst Architecten’ noemt.

Er is al een schema met een drietal stappen: inzichten verzamelen-co-creatie-validatie. En het uitgeven van zilverkleurig polsbandjes is het eerste resultaat. De kleur zilver is gekozen vanuit de gedachte 'Spreken is zilver…'

De verantwoordelijke teamleider/ambtenaar antwoordde desgevraagd dat er geen doelstelling is vastgelegd: ,,Het is niet zo dat we op voorhand gezegd hebben dat we het percentage eenzaamheid omlaag willen brengen, we gaan gewoon doen.'' Of het niet meten van de effecten de kosten van het project rechtvaardigt, werd niet gevraagd door de aanwezige raadsleden.

Dat er gekozen is voor het inhuren van een bedrijf in Eindhoven viel wat minder goed bij een deel van de raad, waaronder Ben Trooster van Beter voor Vlaardingen. ,,Er zijn ook Vlaardingse bedrijven die dit kunnen’’, was zijn kritiek. Dat er nou eindelijk eens ambtenaren de straat op gaan om met mensen te spreken werd wel als positief benoemd door Trooster.

Gerelateerd