Platform voor verhalen & verdieping over discriminatie

21-03-2021 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Kleurtje? Homo? Hoofddoek? Dan is discriminatie nooit ver weg – ook in tolerant Nederland niet. Wat helpt is elkaar leren kennen. Want wie de ander kent, is geen vreemde meer. Op www.hetgesprek.online is vanaf maart te lezen en te leren wat discriminatie betekent voor degenen die er mee moeten dealen.

Op Het Gesprek Online, een initiatief van KADE40; de culturele instelling van Vlaardingen, staan gesprekken met mensen voor wie discriminatie dagelijkse kost is. Over het vriendje waarmee je niet hand in hand loopt, over de term ‘racial freeze’, over het aanraken van kroeshaar, over de transgender die tóch een m/v-hokje in wordt geduwd.

Verhalen


,,Voor een kleine zwarte homojongen is het misschien lastiger dan voor mij. Ik ben groot, wit en mijn geaardheid druipt er niet vanaf, confrontaties blijven daardoor veel meer uit.'' Laurens en Timothy, een gay stel uit Rotterdam, doen hun verhaal. Maartijn heeft een Nederlandse vader en een moeder uit Burkina Faso, en is zelf net vader: ,,Ik verwacht dat racisme afneemt. Mijn moeder werd daar meer mee geconfronteerd, ik al minder en ik denk mijn kinderen nog minder.'' Lees ook over Nur en Mehmet, dochter en vader uit Vlaardingen. En over jazzzangeres Ntjam Rosie, die als negenjarige van Kameroen naar Rotterdam emigreerde.

Quote Ntjam Rosie: ,,In Nederland maak ik racisme mee op een microniveau. Het zit hem in de 'grapjes' over mijn zwart zijn die ongepast en niet grappig zijn, in het aanraken van mijn haar, zonder het te vragen. Het zit ‘m in de vooroordelen die mensen over mij hebben omdat ik een zwarte vrouw ben. Ik hoor vaker: ,,Oh wat spreek je goed Nederlands” terwijl ik als kind al hier naartoe kwam en dus gewoon, net als alle andere Nederlandse kinderen, naar school ben geweest.''

Scholen

Hun en andermans verhalen zijn opgetekend door singer/songwriter Mingue – ook van ‘gemengde afkomst’. Naast deze ervaringsverhalen en interviews selecteert Het Gesprek Online columns, artikelen, filmpjes, podcasts en boekentips over racisme en seksuele diversiteit.

Het Gesprek Online is bedoeld voor iedereen die graag (bij)leert. Schooldirecteuren en docenten – basis- en middelbare scholen – kunnen gratis lesbrieven downloaden, workshops en zelfs hele projectweken boeken. Het Gesprek Online is een initiatief van KADE40.Gerelateerd