Over lijken

14-11-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Onroerend Zaakbelasting (OZB), reinigingsheffing, parkeertarieven. Het zijn gemeentelijke belastingen waar de meeste van ons jaarlijks, en soms vaker, mee te maken hebben. Sommige gemeentelijke tarieven en belastingen komen we doorgaans wat minder vaak tegen. Grafrechten bijvoorbeeld, ofwel de tarieven voor een graf op één van de gemeentelijke begraafplaatsen. Naast de verhogingen van de ‘gewonere’ belastingen gaat ook daar wel wat in veranderen. Het tarief voor meerpersoonsgraven bijvoorbeeld, waar een ‘gat’ in de regelgeving zat. Uitvaartondernemers maakten hier gretig gebruik van. Hoe dat zit?

Op dit moment is een 3 persoonsgraf voor 30 jaar goedkoper dan een 2 persoonsgraf voor 20 jaar plus 10 jaar verlengen. Er zijn uitvaartondernemers die hun klanten vanwege de prijs adviseren een 3 persoonsgraf te nemen, terwijl daar niet meer dan 2 personen zullen worden begraven. En da’s vreemd, en misschien ook wel ‘zonde van de ruimte’, want je neemt een plekje meer in dan je nodig hebt.

De gemeente stelt voor komend jaar voor om een 3 persoonsgraf niet meer voor 30 jaar, maar voor 20 jaar uit te geven. Het tarief is daarbij iets duurder dan het tarief voor een 2 persoonsgraf voor 20 jaar. En daarmee wordt de ‘truc’ van de uitvaartondernemers verleden tijd.

Het loont overigens zelf een usb stick aan te schaffen als je een geluidsopname van een uitvaartdienst wilt (laten) maken. Daar wordt namelijk een apart tarief voor toegevoegd in de nieuwe tarievenlijst. En meestal ben je dan wel duurder uit dan wanneer je dit zelf regelt.

 

 Gerelateerd