Categorieën

Service

Over het kastje, de muur en fietsendiefstal

Over het kastje, de muur en fietsendiefstal
Wonen

Over het kastje, de muur en fietsendiefstal

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 02-09-2015
  • Wonen
Over het kastje, de muur en fietsendiefstal

Fietsen staan noodgedwongen buiten aan de Verheijstraat

VLAARDINGEN – Fietsendiefstal is nog steeds een groot probleem in Vlaardingen en Claire Mansoer uit de Verheijstraat weet er alles van. Afgelopen week constateerde ze dat haar fiets gejat was. ,,Het was gebeurd nadat mijn vriend was gaan werken en vóór mijn moeder op visite kwam. Ik ben even een stukje gaan lopen en kwam hem een straat verder tegen. Met een kapot hangslot maar gelukkig wel terug. Mijn buren hadden echter minder geluk. Eén van hun fietsen is rond dezelfde tijd wel gejat en niet terug gevonden’’, vertelt Claire. ,,Dit is niet de eerste keer ook dat dit gebeurt. Vorig jaar is onze scooter gejat voor de deur. En paar straten verder kapot getrapt gevonden door de politie. Door een groepje jongeren waarschijnlijk. Die natuurlijk niet gepakt zijn en er loopt ook nooit een wijkagent. Ik heb hem in ieder geval nog nooit gezien en woon hier op dit adres nu alweer drie-en-een-half jaar.’’

,,We hebben een paar keer bij de gemeente geprobeerd een fietstrommel aan te vragen waar 8 fietsen in kunnen. We hadden al snel 8 buren die mee wilden doen. Maar nou worden die ineens niet meer geplaatst. Ik zou nog teruggebeld worden, maar dit is nooit gebeurd. Bij elk telefoontje van mijn kant zou er steeds iemand terug bellen die hier ‘wel over zou gaan’. We hebben we hier in de buurt twee grote fietsenhokken. Hartstikke handig, maar niet heus. Want er hangt een wachtrij aan van een paar jaar! Ook vertelde de beheerder van het fietsenhok bij ons in de straat dat er al meerdere malen is geprobeerd een nieuwe aan te vragen maar ook dit mag niet lukken om verscheidene redenen die ons niet duidelijk worden gemaakt’’.

In de VOP-wijk waar Claire woont zijn er veel ouder gestapelde woningen. Op de begane grond hebben ze dan nog wel een schuurtje, maar vanaf de eerste etage zijn er geen voorzieningen. ,,Ik heb geluk met mijn buren die het niet erg vinden dat mijn fiets deels voor hun raam staat maar velen hebben niet dat geluk en dat is dus continue gezeik en gezeur. Ik heb een regenpijp waar mijn fiets aan vast staat, al had dat afgelopen week weinig zin. Een paar deuren verder hebben ze bij een buurman de regenpijp gewoon gesloopt om zijn fiets te stelen.

Een woordvoerder van de gemeente reageert: ,,Fietsendiefstal is inderdaad een groot probleem en aangifte doen is daarom heel belangrijk; de politie kan dan gerichter acties uitzetten in wijken waar er een stijging waar te nemen is. In de VOP-wijk zijn er overigens wel verschillende bijeenkomsten geweest over de herinrichting van de wijk. Daaruit kwam de wens naar voren voor meer parkeerruimte. Er is op zich weinig ruimte in de wijk en bij de Verheijstraat is een driehoekspleintje waar nog meer fietsnietjes (standaards) worden geplaatst. Voor fietstrommels is nauwelijks ruimte, en plaatsing gaat daarbij ook al snel ten koste van parkeerplaatsen voor auto’s. Voor de huizen zelf kunnen sowieso al geen fietsstandaards worden geplaatst, dat is te krap. Waar fietstrommels staan kunnen mensen zonder abonnement overigens hun fiets zelf niet meer kwijt. We hebben geen gegevens van gesprekken met Claire, en we betreuren het dat er met haar geen contact is opgenomen. We zullen dat op korte termijn echter zeker doen’’.