Oudste veteraan André du Pon overleden

24-07-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De oudste veteraan van Nederland, Vlaardinger André du Pon, is op 105-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Fonteinkerk, de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, waar Du Pon lid van was.

Du Pon is niet alleen de oudste Nederlander die een lintje kreeg. Hij ontving bij de lintjesregen op 26 april- en dat was ook voor hem een grote verrassing - het Mobilisatie Oorlogskruis.  Du Pon heeft in de Tweede Wereldoorlog gevochten op de Grebbelinie, ten oosten van Utrecht. Het is samen met Dordrecht, Rotterdam en de Afsluitdijk één van de plaatsen in Nederland waar in de meidagen van 1940 het zwaarst gevochten is.

André Du Pon was jarenlang boekhouder bij diverse instanties, zoals de Nederlands-Israëlitische Gemeente, de Gereformeerde Kerk in Rotterdam en de Fonteinkerk in Vlaardingen. Van 2003 tot 2012 was hij vrijwilliger bij Seniorenwelzijn in Vlaardingen. Hij was actief in de thuisadministratie, de schuldhulpverlening en het project ‘Signalerend huisbezoek 75+’. Ook bezocht hij op verzoek van Seniorenwelzijn mensen om te kijken of er hulp nodig was.

Na zijn pensionering heeft Du Pon voor CO-OP, zijn voormalige werkgever, een re-integratiebureau opgericht. Hij heeft hiermee honderden werknemers, die na een reorganisatie bij CO-OP hun baan verloren, begeleid naar een nieuwe baan.

In 2017 is een boekje verschenen over het leven van de heer Du Pon. Hij heeft zijn herinneringen op laten maken door de auteur John Rijsdijk. De titel van het boekje is ‘Een eeuw kersenbrandewijn - Herinneringen uit het leven van André Du Pon’.

Du Pon werd op 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. André Du Pon was ook de oudste geregistreerde veteraan van Nederland. Voor zijn verdiensten in de Tweede Wereldoorlog ontving hij toen ook het Mobilisatie Oorlogskruis. Deze onderscheiding wordt toegekend aan oud-militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die minstens zes maanden in dienst zijn geweest tussen 6 april 1939 en 20 mei 1940.

André du Pon was kort geleden niet meer in staat om de landelijke Veteranendag bij te wonen, waar hij koning Willem Alexander en premier Mark Rutte zou ontmoeten. Wel was hij erbij toen in Vlaardingen op 7 juli Veteranendag gevoerd werd, mede dankzij familie en Stichting Ambulance Wens.