Orange the World in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis

20-11-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Van 25 november tot 10 december kleuren gebouwen oranje, de kleur van de dageraad en van hoop. Niet alleen in onze regio, maar in het hele land en in meer dan 100 landen als signaal in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.
 

Internationale Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen en Meisjes


Orange the World is de Internationale Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen en Meisjes. In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Daarom is aandacht belangrijk. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object is inmiddels een vast onderdeel van Orange the World, een initiatief van de Verenigde Naties. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor, de Niagara watervallen en de Erasmusbrug oranje uitgelicht.

 

25 november tot 10 december


Woensdag 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf die dag tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd, ook in Nederland. Samen met ministeries, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties waaronder Soroptimisten International wordt een bruisende campagne gevoerd. 

 

Schiedam, Vlaardingen en Maassluis

De gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis doen ook dit jaar mee aan de campagne Orange the World, mede dankzij de inzet van de Soroptimist Club Beneden Maas met medewerking van de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen en Stichting J&S Projecten in Schiedam. Soroptimist International, de internationale serviceclub van vrouwelijke professionals zet zich onder andere in voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes; het elimineren van geweld tegen vrouwen en meisjes is daarbij één van de doelen. Meedoen aan de campagne draagt bij aan een hoopvolle toekomst zonder geweld.

Eén meldpunt


Naast huiselijk geweld maken vrouwen en meisjes ook allerlei andere soorten geweld mee, zoals straatintimidatie, stalking, cybergeweld of seksuele intimidatie op het werk, op school of in de horeca. Naar schatting meldt slechts 40% van de slachtoffers (wereldwijd) zich bij een organisatie of bij een vriendin of buurvrouw. Doel van de Orange the World campagne is om het taboe rond melden weg te nemen, door duidelijk te maken dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. In Nederland is telefoonnummer 0800-2000 het meldpunt voor alle slachtoffers van geweld of intimidatie.

Wij kleuren Oranje:

Naast Schiedam en Maassluis kleuren ook in Vlaardingen gebouwen/ locaties Oranje of hebben tenminste een oranje uitstraling. Voor zover op dit moment bekend zijn dat:

•        Geuzenmonument Markt Vlaardingen
•        Lyceum Groen van Prinsterer
•        Molen Aeolus
•        Stadsgehoorzaal
•        Kade 40
•        Stichting Elcerlyc 
•        Gebouw Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.
•        Bethelkerk
 

Start van de campagne in Vlaardingen.

Het digitale startsein zal  in Vlaardingen gegeven worden op 25 november door wethouder Jacky Silos en er zal gevlagd  worden met de campagnevlag vanaf het bordes van de burgemeesterskamer. Ook zal de gemeente via social media kanalen aandacht vragen voor dit onderwerp. Daarnaast komt in de week van 9 november tot 11 december  een oproep op alle lichtkranten en informatieborden in de stad. De  in Vlaardingen geplande   ‘Orange the World’ wandeling , vanaf de genoemde  locaties naar de Markt, kan helaas niet doorgaan vanwege corona.  Bij Orange the World gaat het om omzien naar elkaar dit doen we ook door, gezien de aangescherpte maatregelen, de centrale bijeenkomst te annuleren.   

De bijeenkomsten kunnen weliswaar niet doorgaan maar in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zal de intentie van de actie maximaal worden verspreid via de weg van bewustwording en pleitbezorging. Ook na 10 december blijven Kracht van Vrouwen Vlaardingen en Soroptimisten Beneden Maas zichtbaar en bereikbaar. 

Voor meer informatie:  www.orangetheworld.nl  of https://soroptimist.nl/nl/clubs/west-nederland/beneden-maas/ 

https://geweldtegenvrouwenmelden.nl 

 

 Gerelateerd